Úřad EU zasáhl proti obchodníkům s koňským masem, zatkl 26 lidí

Evropský úřad Eurojust zasáhl proti síti obchodníků s koňským masem a v sedmi zemích zatkl 26 lidí. Podle policejních orgánů se zadržení podíleli na tom, že se v letech 2010 až 2013 dostalo k zákazníkům potenciálně závadné maso z celkem 4700 zvířat, které nebylo určeno ke konzumaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňské řeznictví nabízí koňské maso

Vídeňské řeznictví nabízí koňské maso | Foto: Vojtěch Berger

Organizátorem výnosných obchodů byl Belgičan, který spolupracoval s dalšími prostředníky ve Francii, Německu, Irsku, Lucembursku, Nizozemsku a Británii, uvedl dnes Eurojust na svých internetových stránkách.

Eurojust (Jednotka Evropské unie pro justiční spolupráci) odhalil, že obchodníci falšovali veterinární doklady koní, což ve výsledku znamenalo, že zpeněžili i maso těch zvířat, která nebyla určena ke konzumaci. Jejich maso mohlo být zdravotně závadné.

Vyšetřování začalo v roce 2012, ale nesouviselo s další aférou týkající se koňského masa, kterou Evropa zažila v roce 2013. Tehdy se koňská DNA našla v mražených mletých karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Británii. Výrobky byly označeny jako hovězí.

Později se ukázalo, že do podvodů s koňským masem byla zapletena jatka a obchodníci s masem od Rumunska až po Nizozemsko. Výrobci nahrazovali levnější koninou dražší maso. Několik případů bylo v rámci aféry odhaleno i v České republice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme