I Růžička bojoval o nominaci. Před 30 lety se do týmu dostal z 6. řady

Až v závěrečném týdnu před domácím mistrovství světa v hokeji bude o něco jasněji v tom, jak bude vypadat závěrečná nominace. Trenér Vladimír Růžička má zatím kádr hodně široký a ještě bude na posily čekat. Moc dobře ale ví, jak se současní hráči, kteří bojují o závěrečný turnaj, cítí. Ve stejné pozici byl totiž před světovým šampionátem v Praze v roce 1985.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička dnes nominaci vybírá, před 30 lety o místo v týmu musel tvrdě bojovat

Vladimír Růžička dnes nominaci vybírá, před 30 lety o místo v týmu musel tvrdě bojovat | Foto: Filip Jandourek

„Už je to delší doba, ale vzpomínám si, že se to pro mě nevyvíjelo dobře. Nemyslím si, že by mi to v té sezoně nějak šlo. Byl jsem v páté nebo šesté lajně,“ popisuje Vladimír Růžička svoji třicet let starou pozici v týmu.

Podobně se teď mohou cítit současní extraligoví útočníci. Očekávaná nominační tisková konference nabídla zúžení kádru jen o dvě jména a spekulace pokračují. Jsou ale věci, které se pro hráče ani po 30 letech nemění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy s nominací v roce 1985 a letos srovnal tehdejší hráč a dnes trenér české reprezentace Vladimír Růžička

„Před MS se trénovalo docela dlouho, takže jsem měl šanci zabojovat. Byl jsem rád, že se mi povedlo dostat se do mužstva. Hodně jsem po tom toužil,“ přiznává tehdy jednadvacetiletý Vladimír Růžička.

Nyní se mu sjeli hráči z Finska, Švédska, KHL i NHL a na další posily ze zámoří ještě čeká. O ničem takovém se v přípravě na pražské mistrovství v roce 1985 mluvit nedalo.

„Nejvyšší soutěž v tom roce končila dřív a všichni hráči byli z extraligy. Do Německa přijel Míra Dvořák, ten hrál za Philadelphii, ale tehdy to bylo výjimečné. Hráči v NHL, tak jako teď, nebyli,“ říká o tehdejší situaci Vladimír Růžička.

Kouč národního týmu není moc vzpomínkový a nostalgický typ. 30 let starý pražský šampionát a zlato v holešovické Sportovní hale si ale rád vybavil. „Bylo mi 22 let a jako hráč jsem si to moc neuvědomoval. Ale doma je MS jiné, má to velký náboj a rád na to vzpomínám. Bylo to úžasné.“

Jména jako Růžička, Jágr nebo Ručinský, popřípadě sousloví „posily z NHL" jsou k vidění v novinách nebo ke slyšení v rádiu prakticky neustále, o domácí šampionát je velký zájem už dlouho. Souvisí to i s pokrokem v oblasti médií. „Když srovnám roky 1985 a 2004, tak tam média hodně byla. Pořád to postupuje dál,“ srovnává kouč.

Konečná nominace bude možná známá až na konci základní skupiny MS. Do té doby je možné stále čekat na posily a nechat si volná místa na soupisce. To je oproti 30 let starému mistrovství úplně jinak. Výsledek by si ale Růžička přál stejný. Československá reprezentace totiž před 30 lety slavila zlato.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme