Arabská koalice obnovila bombardování jemenské metropole

Arabská koalice dnes obnovila bombardování jemenské metropole Saná. Spojenci v čele se Saúdskou Arábií udeřili na několik vojenských cílů a oblast okolo prezidentského paláce, informovala agentura Reuters. Podle ní jde o první útoky na Saná od minulého týdne, kdy koalice oznámila, že zmírní kampaň proti šíitským povstalcům. Ti kontrolují hlavní město a mají také mocné spojence uvnitř rozštěpené armády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arabská koalice obnovila bombardování jemenské metropole

Arabská koalice obnovila bombardování jemenské metropole | Zdroj: Reuters

„Exploze byly tak silné, že otřásly celým domem a vzbudily nás i děti. Život ve městě už je opravdu nesnesitelný,“ řekl zpravodaji Reuters jeden z místních obyvatel.

Svědci uvedli, že spojenecké válečné lodě kotvící u jihojemenského přístavního města Adenu ostřelovaly pozice šíitských ozbrojenců v okolí přístavu a doků. Je to údajně poprvé, co byla oblast přístavu terčem ostřelování.

Z Adenu jsou rovněž hlášeny tvrdé boje mezi šíitskými rebely podporovanými částí armády a jednotkami prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Konflikt v Jemenu se stupňuje od loňského září, kdy šíitské oddíly obsadily Saná. Držely v domácím vězení Hádího a členy vlády, kteří pak uprchli do Adenu a z něj někteří do Saúdské Arábie. Rijád pak v březnu sestavil koalici, která brání zájmy Hádího vlády.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) má válka už přes 1000 mrtvých. Naději na politické řešení krize v zemi přinesla nedávná výzva k zastavení bojů od bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který je spojencem šíitů.


Zvětšit mapu

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme