Prezident Kazachstánu zůstává ve funkci. Ve volbách dostal téměř 100 procent hlasů

Na 97,7 procenta hlasů získal v předčasných volbách současný prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev. Svůj hlas přišlo v nedělních volbách odevzdat přes 95 oprávněných voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentem Kazachstánu se stal opět Nursultan Abiševič Nazarbajev, vstupuje do svého pátého funkčního období

Prezidentem Kazachstánu se stal opět Nursultan Abiševič Nazarbajev, vstupuje do svého pátého funkčního období | Zdroj: Reuters

Nursultan Abiševič Nazarbajev vstupuje do svého pátého funkčního období. Ústava to sice nepřipouští, ale poslanci prezidentovi už před časem schválili výjimku.

Ve svém prvním povolebním projevu vyzval 74letý Nazarbajev k jednotě v boji za další změny a reformy. Vyslovil se také pro mír na celém světě a posílení spolupráce s regionálními partnery, zvláště s Ruskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítězství Nursultana Nazarbajeva v kazachstánských prezidentských volbách okomentoval na ČRo Libor Dvořák.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě označili prezidentské volby v Kazachstánu za problematické. Kazaši prý měli omezenou možnost výběru.

Početné týmy pozorovatelů vyslaly do Kazachstánu i organizace působící v postsovětských zemích. Jejich členové shodně konstatovali, že volby byly demokratické a proběhly řádně podle kazašských zákonů.

„Říká se, že kde je výsledek přes 80 procent, je něco podezřelého. V tomto případě, kde je výsledek přes 97 procent a volební účast 95 procent, je to superpodezřelé. Volby nemohly být demokratické, na což také upozorňují zahraniční pozorovatelé,“ říká komentátor ČRo Libor Dovřák.

Výsledek voleb podle něj ale přesně odráží situaci současného Kazachstánu. „Je to jedna z pěti postsovětských moderních orientálních despocií, ale na druhé straně je to despocie nejmírnější. Je to země, která je stabilní i díky čtvrt stoletému vládnutí Nazarbajeva. A zřejmě toho si Kazaši považují,“ dodává.

Do klání o post budoucí hlavy státu se původně přihlásilo 27 zájemců, většina z nich ale souboj s Nazarbajevem buď sama vzdala, nebo neprošla tvrdými úředními testy.

Hlavním z nich byla zkouška z kazaštiny jako státního jazyka, jehož znalost není v mnohonárodním státě samozřejmostí.

Opozice do volebního souboje nevyslala žádného svého kandidáta. O zbytek hlasů se tak podělili dva uchazeči. Komunistický kandidát Turgun Syzdykov a odborářský předák Abilgazi Kusainov ale byli považováni za Nazarbajevovy stoupence.

Nazarbajev vládne středoasijské zemi nepřetržitě od konce roku 1991, ať už jako komunistický tajemník v sovětských dobách nebo jako první prezident nezávislého Kazachstánu.

Díky nerostnému bohatství se mu podařilo zajistit obyvatelům slušnou životní úroveň, vyhnout se etnickým konfliktům a náboženskému extrémismu. Kritici mu ale vytýkají autoritářský styl.

Hlas do urny vhodili v Kazachstánu také vojáci | Foto: Reuters

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme