Ruští motorkáři pokračují ve své jízdě. Dorazit by měli k polským hranicím

Ruští motorkáři včetně kontroverzních Nočních vlků pokračují ve své cestě z Moskvy do Berlína. Chtějí tak připomenout 70 let od konce války v Evropě. Dnes by měli dorazit na polskou hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční vlci při zastávce v Bělorusku

Noční vlci při zastávce v Bělorusku | Zdroj: Reuters

Nevelká skupina ruských motorkářů navštívila pietní místa zločinů druhé světové války - ruskou Katyň a běloruskou Chatyň, a také dějiště velkých bitev u Smolensku a Minsku.

Dnes dorazí do Brestu, odkud měli podle původních plánů pokračovat do Polska, Česka, Rakouska a Německa.

Polsko ale členům klubu Nočních vlků na poslední chvíli anulovalo schengenská víza se zdůvodněním, že je žadatelé získali podvodem. Do Polska se ale dostala jiná skupina Nočních vlků, a to z Kaliningradské oblasti.

Noční vlci chtějí během cesty a v Berlíně, kam chtějí přijet 9. května, uctít památku rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Evropy na konci 2. světové války, před 70 lety. Projet chtějí Běloruskem, Polskem, Českou republikou, Slovenskem, Rakouskem a nakonec Německem.

Noční vlci jsou největší motorkářskou skupinu v Rusku. Klub vznikl na konci 80. let a v současnosti má asi pět tisíc členů.

Nočním vlkům se také přezdívá armáda Vladimira Putina. Na Krymu třeba pomáhali rozhánět proukrajinské demonstrace. Putin také několikrát jejich akce podpořil. S klubem spolupracoval třeba v rámci prezidentské kampaně v roce 2011.

Spekuluje se také o tom, že ruská vláda v minulosti pomohla s financováním motorkářského klubu.

Plánovaná trasa jízdy ruského motorkářského klubu Noční vlci | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme