V německé obci Tröglitz hledají náhradu za vyhořelou ubytovnu pro azylanty

V německé vesnici Tröglitz, kde nedávno zapálil neznámý pachatel ubytovnu pro azylanty, hledají náhradní ubytování pro uprchlíky. Náladu mezi lidmi má zlepšit občanská iniciativa Společně jeden pro druhého. Podepsalo ji více než 160 místních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ubytovnu pro uprchlíky v Tröglitz, kde mělo nalézt nový domov 40 azylantů, zapálil neznámý pachatel

Ubytovnu pro uprchlíky v Tröglitz, kde mělo nalézt nový domov 40 azylantů, zapálil neznámý pachatel | Foto: Pavel Polák

Proti přijetí čtyřicítky azylantů v Tröglitz demonstrují neonacisté a politici dostávají výhružné dopisy. Podle místního faráře Matthiase Keilholze se místní bojí.

Ve vesnici je velké napětí. Lidé na ulici se už ani nedívají do očí. U většiny se neví, jestli jsou pro uprchlíky, nebo proti nim,” přibližuje náladu ve vesnici farář.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Tröglitz vznikla iniciativa podporující přijetí uprchlíků. Podrobnosti přináší zpravodaj ČRo Pavel Polák

Objevují se ale také opačné tendence. Na schůzku naší iniciativy přišla žena, která o sobě řekla, že se nerada veřejně vyjadřuje a angažuje. Prý ale pochopila, že v téhle chvíli není možné mlčet, a proto se k nám přidala,” vypráví farář Keiholz, který dal podnět ke vzniku iniciativy.

K občanskému hnutí se připojil také Markus Nierth, který rezignoval v březnu na post starosty poté, co neonacistická strana NPD svolala před jeho dům demonstraci. Ačkoli už nestojí v čele obce, stále se snaží, aby uprchlíci do Tröglitz mohli přijít podle plánu.

Snažíme se sehnat lidi, kteří by poskytli nějaké volné prostory, prázdné byty pro uprchlíky, abychom je přesto mohli přijmout,” vysvětluje Markus Neirth. Sám dal k dispozici jeden svůj prázdný byt.

Mezi obyvateli Tröglitz, kteří se přidali k iniciativě je i bývalý starosta Markus Nierth | Foto: Pavel Polák

Do Tröglitzu podle exstarosty přišla po válce spousta německých uprchlíků, z východu i ze Sudet. Místní proto mají pro azylanty pochopení.

Chystáme setkávání s uprchlíky u kávy, abychom se poznali, poslechli si jejich příběhy a také abychom my jim vyprávěli o sobě,” upřesňuje snahu o sblížení exstarosta.

Zpráva o tom, že má téměř třítisícová obec Tröglitz v Sasku-Anhaltsku přijmout na přelomu května a června 40 žadatelů o azyl, dala do pohybu události, kterými se zabývá celé Německo.

Místní lidé mají obavy, někteří mají z uprchlíků strach. Neonacisté, které sváží speciální autobusy, pravidelně demonstrují ve vesnici. Budoucí azylový dům zapálil před nedávnem neznámý pachatel.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme