Pacientům v českolipské nemocnici slouží nová moderní polohovací lůžka

27. duben 2015

Českolipská nemocnice vyměnila sto starých lůžek za nová. Výměna probíhala za běžného provozu a pacientům teď slouží více kvalitních postelí, které nabízejí větší komfort. Přestože mají například antidekubitní matraci nebo možnost polohování pomocí elektromotoru, personál s nimi musí projíždět dveřmi velmi opatrně. Nová lůžka jsou totiž širší než ta původní.

„Tady, v té spojovací chodbě, se všechna lůžka montují a připravují k odvozu na jednotlivá oddělení. Ta lůžka jsou elektricky polohovatelná a u každého lůžka je i stojan na infuze a sklopné postranice,“ popisuje mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný.

„Na první pohled vypadají dobře, ale nevíme, jak se s nimi bude jezdit, protože, jak vidíte, je to akorát mezi futra. A musí se hlavně dávat pozor na ty ovladače, aby byly správně z té strany zevnitř, protože když budou zvenku, tak se tam neprojede,“ "říká staniční sestra Eva Arnholdová z traumatologického oddělení.

„Je to nejnižší nemocniční lůžko na trhu. Měli jsme to i v zadávacích podmínkách tak, abychom prošli našimi dveřmi. Bohužel, vzhledem k elektromotoru a postranicím není možné, aby postel byla užší. Bylo by to sice nové, ale čistě mechanicky polohovatelné lůžko,“ vysvětluje Dana Šperlíková, která zajišťuje výměnu stovky lůžek.

Příprava lůžek pro pacienty

„Všechny postele se vyměňují za provozu a sestřičky se starají o pacienty, a pokud mají chvilinku volna, tak je převlékají a dávají jim nové postele. Vyměňujeme je tak, že pacientovi přistavíme nové lůžko, pak ho přemístíme. Nebo když jdou na operační sál, tak mu hned přidáme novou postel a tam ho přeložíme,“ popisuje výměnu Eva Arnholdová.

Nové postele představují pro pacienty mnohem větší komfort

„Pacient si to může sám ovládat, můžou si to dát nahoru, dolu, můžou si to uzpůsobit, můžou si celou postel zvýšit, aby se jim dobře sedělo a vstávalo. U těch, co to nezvládnou, to budou dělat sestřičky. Pro sestřičky je to také výhodné, ty zábrany nemusí nosit a zavěšovat je, protože jsou těžké. Ty nové se jen zvednou páčkou a je to hotové.“

„Je to rozdíl. Leží se mi na tom dobře. Hlavně, že se to dá polohovat ovladačem. Jsem v tom hezky usazený,“ říká Marek Bednář, který leží na traumatologii s poraněnou nohou.

Spustit audio