Likvidovat lodě? Uprchlíci mají být lépe informovaní, než se vydají na cestu, míní Jan Schroth

Do Evropské unie proudí uprchlíci z Afriky a Blízkého východu, podle odhadů může na převoz čekat až milión lidí. Chtějí politici uprchlíkům pomoci, nebo se hledají cesty, jak jim zabránit, aby se mohli do Evropy dostat?

„Chci věřit, že Evropa chce uprchlíkům pomoci, ale nic není černobílé. Část těch, kteří to řeší, se obává i toho, aby záchrana životů nevyslala signál, který bude dávat odhodlání dalším, aby přicházeli,“ vysvětluje projektový manažer Mezinárodní organizace pro migraci Jan Schroth.

K jednomu z plánů, o kterém se v Evropské unii uvažuje, je potápět lodě, které uprchlíky převezly a jsou na zpáteční cestě prázdné. Z obecného hlediska ale tato řešení nejsou systematická, důležitější je podle něj strategie, která by se měla soustředit na to, dávat lidem informace už v zemích, ze kterých pocházejí.

Čtěte také

„Mám na mysli spíše Afriku – například v oblasti Nigérie a Senegalu to funguje tak, že jim slibují, co nesplní, lákají je na cestu, a ti zoufalí lidé dopadnou ještě hůře,“ vysvětluje s tím, že Mezinárodní organizace pro migraci se snaží informovat, jaká je realita cesty a že není možné jen tak připlout do Evropy a začít zde pracovat. „Oni odchází s tím, že chtějí pracovat a případně posílat peníze zpět domů,“ vysvětluje.

Jan Schroth bude hostem moderátorky Heleny Šulcové

Připomíná také, že ti nejchudší nemigrují, protože na to nemají prostředky, odvahu a ambice. „Jsou to obrovské částky peněz, které lidé musejí zaplatit. V Africe se na to buď složí celá rodina, aby alespoň jeden z nich uspěl,“ vysvětluje.

Jak zabránit, aby se uprchlíci vydávali na riskantní cestu? A jak funguje migrace? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio