V domku, kde po válce žila jedna z lidických žen, vznikne výstava

Památník Lidice chce během dvou let opravit domek, který v 50. letech dostala od státu jedna z přeživších lidických žen. Novou obec začalo Československo budovat v roce 1947 jen několik set metrů od místa, kde nacisti v roce 1942 vypálili původní vesnici. Vznikly tak účelné domky s moderním vestavěným zařízením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidický domek

Lidický domek | Foto: Kateřina Havránková

Dům vypadá už na první pohled opravu hodně sešle.

„Téměř pět let nebyl obývaný. Má rozbitá okna, vevnitř bohužel došlo k nějakým krádežím,“ upozorňuje kurátorka lidické galerie Lubomíra Hédlová.

Nevelká budova má v přízemí jednu místnost, která kdysi bývala obývacím pokojem. V mírně zvýšeném přízemí se nacházejí dvě ložnice, jedna pro rodiče a jedna pro děti, i sociální zařízení. Zcela nahoře je ještě jeden podkrovní pokoj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Památník Lidice chce ukázat, jak po válce žily lidické ženy. Opravuje domek jedné z nich

Všechny domky v nových Lidicích si jsou podobné. Postaveny totiž byly v době, která proklamovala sociální rovnost.

„Každý lidický občan, který měl to štěstí a po válce se navrátil, měl nárok na jeden dům. Ale všichni měli zároveň nárok na ten dům stejný,“ vysvětluje Hédlová.

Výjimkou se podle ní stali dva lidičtí letci, kteří za války sloužili ve Velké Británii v královském letectvu. Josef Horák i Josef Stříbrný válku přežili, přesto ani jeden nakonec v Lidicích domek nedostal.

Důležitá kuchyň

Malá kuchyňka v přízemí byla důležitou součástí domu. Převážně právě tam totiž lidické ženy trávily čas.

„Vesnici zpočátku opravdu obývaly především ženy a jejich děti. Lidická žena byla jakási superhrdinka, která jednak vaří, zatápí, stará se o děti a zároveň ukazuje další generaci, co se v Lidicích odehrálo,“ říká Hédlová.

Památník Lidice chce ukázat, jak po válce žily lidické ženy | Foto: archiv Památníku Lidice

Architekti v současné době například řeší, jestli nechají vyrobit repliku původních oken, nebo jestli použijí nějaká zachovalá.

„Sháníme i takové směšné detaily, jako jsou okenní kličky, keramické objímky a podobně,“ dodává Hédlová. První návštěvníci by se do opraveného domku měli podívat v roce 2017.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme