Noční vlci zatím nesmějí projet Prahou. Žádost dostali zpět kvůli nedostatkům

Ruští motorkáři z klubu Noční vlci zatím nemají povolený průjezd Prahou. Žádost, kterou už dříve skupina blízká prezidentu Vladimiru Putinovi podala, neměla potřebné náležitosti. Pražský magistrát ji proto vrátil k doplnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové Nočních vlků a dalších ruských motoklubů vyrazili z Moskvy

Členové Nočních vlků a dalších ruských motoklubů vyrazili z Moskvy | Zdroj: Reuters

Teprve po odstranění formálních nedostatků se bude žádostí zabývat příslušný odbor.

„S ohledem na dopravní situaci - protože průjezd je žádán ve všední den na celkem vytížených komunikacích - může vyhodnotit, jestli by to byla přítěž pro dopravu, nebo nikoli. Buď ho povolí, nebo zakážou,“ vysvětluje mluvčí hlavního města Vladimír Řepka.

Průjezd ruských motorkářů Českem se dnes řešil i na jednání vlády. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD po něm řekl, že policie bude dohlížet především na to, aby Noční vlci dodržovali české zákony.

Poláci nepustili do země 10 Nočních vlků, prý nesplňují podmínky pro vstup

Číst článek

Bezpečnostní služby pak budou monitorovat ty členy ruského motorkářského klubu, kteří by mohli být pro Česko rizikem, což už se ale děje delší dobu.

„Pokud vyhodnotíme u kterékoliv osoby, nejenom u této party motorkářů, že není vhodné, aby vstupovala na území schengenského prostoru a České republiky, vízum bude zamítnuto. Nelze vyloučit, že někteří tito motorkáři mají víza z minulosti z jiných zemí,“ upozorňuje Chovanec.

Plánovaná trasa jízdy ruského motorkářského klubu Noční vlci | Foto: ČTK

O tom, kdo z Nočních vlků dojede do České republiky, se teď rozhoduje v Polsku. Ruské motorkáře, kteří se do schengenského prostoru na polské straně dostanou, nebude možné bez důvodu do Česka nevpustit. Zatím se ale podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD neví, kolik jich dorazí a kdo konkrétně to bude.

Ruská strana požádala ministerstvo dopravy a vnitra o zajištění ochrany motorkářů, což by ale bylo podle Zaorálka velmi komplikované a policejní ochrana je, jak řekl, nadbytečná.

'Putinova armáda'

Jízda Nočních vlků pod názvem Cesta vítězství vede z Moskvy přes Bělorusko, Polsko, Česko a Slovensko do Berlína. Akcí chtějí uctít oběti druhé světové války.

Noční vlci jsou největší motorkářskou skupinou v Rusku. Klub vznikl na konci 80. let a v současnosti má asi 5000 členů.

Skupině se také přezdívá armáda Vladimira Putina. Na Krymu třeba pomáhali rozhánět proukrajinské demonstrace. Putin také několikrát jejich akce podpořil. S klubem spolupracoval například v rámci prezidentské kampaně v roce 2011.

Spekuluje se také o tom, že ruská vláda v minulosti pomohla s financováním motorkářského klubu.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová, Veronika Neprašová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme