Poslanci se vrátí k novele o biopalivech. Babiš odmítá, že má pomáhat Agrofertu

Poslanci znovu proberou novelu o podpoře biopaliv. Bod, který minule po bouřlivé debatě přerušili, je na programu dnes začínající schůze sněmovny. Proti prodloužení daňového zvýhodnění biopaliv do roku 2020 je pravicová opozice. Podle ní na tom vydělá společnost Agrofert, kterou vlastní ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Ten takový výklad odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 20.1.2015, Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna 20.1.2015, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„To, co předložil ministr financí Babiš, zvyšuje produkci továrníka Babiše o desítky procent,“ argumentoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Andrej Babiš, který ve sněmovně sedí hned za vystupujícími poslanci, se do debaty nezapojil. Už před tím ale upozornil na to, že normu sice připravil jeho úřad, předkládá ji ale ministerstvo zemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci se vrátí k novele o podpoře biopaliv, kterou kritizuje pravicová opozice. Dosavadní projednávání shrnuje Věra Masopustová

„Ministerstvo financí tam hrálo formální roli, že vlastně upravuje spotřební daň,“ podotkl Babiš.

A ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL návrh brání. Česko se ke snížení emisí skleníkových plynů přihlásilo už před lety a Bruselu za dodržení závazku zodpovídá právě jeho resort. Jurečka komentoval i případný Babišův střet zájmů.

„Těch rovin, kde bychom mohli najít střet zájmů, je opravdu v celé šíři národního hospodářství i státní správy docela dost. Tady říkám, ať si to vyhodnocují voliči hnutí ANO a voliči pana vicepremiéra Babiše,“ řekl.

Podporu biopaliv musí Česku odsouhlasit Evropská komise. Sociální demokraté se chystají propustit novelu do druhého čtení a pak počkat, jak se k návrhu Brusel postaví. Pravicová opozice naopak navrhla novelu zamítnout. K tomu by se mohli připojit i poslanci Úsvitu.

Kromě biopaliv se ostrá diskuze čeká třeba i při novele o ochraně veřejného zdraví. V té poslanci mají schválit například výši pokut pro organizátory táborů, které přijmou neočkované děti.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme