Českotěšínská radnice chce nechat upravit protihlukové stěny v centru města

Český Těšín rozdělily protihlukové stěny. Kvůli modernizaci trati vyrůstají na vybraných místech speciální zábrany, které mají omezit hluk z projíždějících vlaků. Zatímco část obyvatel se těší na klidnější noci, jiní betonové bariéry ve velkém kritizují, protože podle nich poškodily vzhled centra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odhlučnění železnice

odhlučnění železnice | Foto: Alena Palečková

„Řve to tu jak hrom,“ stěžuje si na hluk u trati paní Marcela.

Dělníci stále pracují na výměně kolejí i na stavbě protihlukových bariér. Šedé bloky z betonu ale už teď mají řadu nepřátel.

„Je to jak v koncentráku. Nemuselo to tu být, vždyť tu je jenom pár domů. Není to hezké. Kdyby to bylo skleněné, ještě bych to brala, ale tohle?“ myslí si paní Ruth.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českotěšínská radnice chce nechat upravit protihlukové stěny v centru města

Protihlukové stěny by se podle ní měly alespoň nabarvit. A právě na další úpravu betonových bariér chce dál tlačit i českotěšínská radnice.

„Jsou postaveny s různými výklenky, s různým reliéfem. Jednáme s investorem o další barevné úpravě a dále aby tato stěna byla v budoucnu osázena i pnoucí zelení. Takže si myslím, že do budoucna to bude vypadat úplně jinak,“ potvrzuje mluvčí města Dorota Havlíková.

Radnice sice zkoušela bariéry vytlačit z historického centra úplně, i kvůli evropským normám, uspěla ale jen částečně. V některých místech tak budou nižší nebo průhledné.

„Rozsah se dvakrát projednával, takže ten výsledný rozsah je trošku modifikací toho, co bylo původně navrženo,“ vysvětluje Václav John ze Správy železniční dopravní cesty. Protihlukové stěny nakonec město rozdělí ve čtyřech úsecích.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme