Čeští rekreační sportovci jsou soutěživí, vyprodávají masové závody

České rekreační sportovce ve stále větším počtu zajímají organizované závody, a tak tuzemské akce patří mezi největší a nejmasovější na světě. V neděli zaplní hlavní město deset tisíc vytrvalců při tradičním Pražském mezinárodním maratonu, jehož kapacita byla už několik měsíců dopředu vyprodána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závodníci půlmaratónu na karlovarské kolonádě

Závodníci půlmaratónu na karlovarské kolonádě | Foto: RunCzech

„Jsme rádi, že to jde nahoru. Spousta lidí, od kterých bych to nečekal, začíná běhat. Je otázka, kdy se dostaneme na úroveň, kdy budeme plní a začne to stagnovat,“ mluví převážně o menších závodech seriálu RunCzech ředitel pražského maratonu Václav Skřivánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčinu obliby masových závodů v ČR našel s organizátory reportér ČRo Jakub Marek

Například půlmaratony v Českých Budějovicích a Karlových Varech ale neustále rostou a i kvalitou běžeckého pole se přibližují elitním akcím v české metropoli.

„Je to jeden z našich cílů – promovat Českou republiku jako centrum pro běhání v Evropě. Není to jen o Praze, spousta lidí ví o Olomouci nebo Ústí,“ dodává Skřivánek.

Dobře zorganizované podniky se pořadatelům v pozitivním smyslu vrací například ve zlatých a stříbrných známkách, kterými jsou jednotlivé závody ohodnoceny mezinárodní atletickou federací. Podle tohoto kritéria je Česká republika dokonce světovou jedničkou.

Ale nejen v pořádání vytrvalostních běhů je země ve střední Evropě na špici. Podobnou pozici má i seriál cyklistických závodů Kolo pro život.

„Když jsem viděl, kolik dětí bylo na dětských závodech, myslím, že jsme okolo hranice dvou tisíc. Počasí vyšlo perfektně a zaplaťpánbůh závodníci dojíždí v pořádku do cíle,“ těšilo při pohledu na dojezd úvodního letošního dílu seriálu Kolo pro život jeho sportovní manažera Jiřího Adama.

Díky tomu, že se on i další organizátoři soustředí na to, aby si na každém z 16 závodů v roce užili jak profesionálové, tak absolutní nováčci na horských kolech, mají sportovci na výběr vždy z minimálně tří odlišných tras.

Seriál Kolo pro život na Krásné louce v Mladé Boleslavi | Foto: Pavel Petr

„Před pár lety všichni byli výkonnostní cyklisté. Je to tím, že jsme vsadili na kartu dětských závodů a fitness jízd, zvládnutelného ježdění pro široké masy,“ vysvětluje si úspěch seriálu Kolo pro život Jiří Adam.

Možná je to i recept pro organizátory menších, zatím ještě téměř neznámých sportovních akcí po celé České republice. Jak totiž ukazují dva zmíněné příklady, pokud mají lidé možnost někoho předjet nebo předběhnout v opravdovém závodě, často neváhají a za startovné si rádi zaplatí.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme