Valná hromada O2 rozhodne o rozdělení společnosti, očekává se jeho schválení

Valná hromada telekomunikační společnosti O2 dnes rozhodne o jejím rozdělení na dvě firmy. Od O2 se odštěpí pevná a mobilní síť, ale i datová centra. Pokud valná hromada rozštěpení mobilního operátora schválí, přemění se O2 do dvou firem - na operátora a správce infrastruktury - už začátkem léta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 Czech Republic a.s.

O2 Czech Republic a.s. | Foto: O2 Czech Republic a.s.

Rozdělení O2 navrhuje vedení společnosti, přesněji její majoritní vlastník, kterým je finanční skupina PPF vlastněná Petrem Kellnerem. Firma by se měla rozštěpit na operátora pod názvem O2 a na správce infrastruktury Cetin.

Firma O2 by měla pohotověji reagovat na požadavky trhu, tedy na lepší obsluhu a získávání zákazníků, nabídky služeb a podobně. Nově vzniklá část - Česká telekomunikační infrastruktura, která má zkratku Cetin - bude mít na starosti poskytování pevných a mobilních sítí.

Od rozštěpení si vedení firmy slibuje, že obě rozdělené části podniku budou fungovat efektivně. Pro samotné klienty tato fáze nebude znamenat vůbec nic, rozdělení je důležité hlavně pro akcionáře a investory.

Do firmy Cetin má přejít majetek v odhadní ceně přesahující 46 miliard korun. Každá z rozdělených firem by měla mít zhruba 50 procent stávajícího provozního zisku.

Podle většiny analytiků je pravděpodobné, že valná hromada dnes rozštěpení podniku schválí. Skupina PPF má v O2 víc než 83 procent, a proto se dá očekávat, že hlasování bude bez větších potíží.

O2 patří mezi trojici velkých zdejších operátorů, má zhruba pět milionů mobilních zákazníků. T-Mobile jich měl za celý loňský rok zhruba 6 milionů. Tento údaj ale podle serveru Mobilmania.cz zahrnuje i zákazníky virtuálních operátorů, kteří působí v síti T-Mobilu. A na Vodafone loni připadlo 3,25 milionu zákazníků.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme