Letiště v Plané bude mezinárodní základnou. Začíná druhá etapa jeho dostavby

28. duben 2015

Dostavba letiště v Plané u Českých Budějovic přijde na 400 milionů korun a bude mít dvě fáze. Nejdříve se začnou připravovat šachty pro navigační technologie a sítě, zpevní se ranveje a vznikne bezpečnostní centrum.

V současné době Jihočeský kraj vybírá dodavatele a na prvních úpravách by se mělo pracovat od přelomu května a června. Na podzim začne výstavba terminálu se světelnou navigací a radionavigací. Také se rozšíří pojezdové plochy a místa pro letadla. Potom už bude možné přijímat letadla typu Boing 737 nebo Airbus A 320.

Práce skončí v roce 2016, ale mezinárodní provoz bude na budějovickém letišti až koncem roku 2017. Letiště totiž musí projít náročným procesem certifikace, který má na starosti Úřad pro civilní letectví. Je nutné zkontrolovat, zda základna splňuje všechna kritéria a normy.

Certifikací v tak velkém rozsahu neprošlo žádné české letiště od druhé světové války. To budějovické bude proto s úřadem dostavbu průběžně konzultovat, aby tak předešlo problémům.

Letiště České Budějovice bude na úrovni mezinárodních regionálních letišť Ostrava, Brno nebo Pardubice. Do pěti let by mohlo odbavit 80 tisíc pasažérů, čímž by si zajistilo soběstačnost.

autor: hoch
Spustit audio