Milan Chovanec nesouhlasí s kvótami pro uprchlíky: Není možné otevřít dveře Evropy dokořán

Evropa řeší problematiku imigrace – jedním z návrhů jsou kvóty, které by zemím Evropské unie říkaly, kolik mají přijmout imigrantů. Proti tomu se ale staví například česká vláda. Proč? „Chceme debatu, která bude mít jasný výsledek,“ míní ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

„Rozumím tomu, že země jako Itálie, Španělsko a další, kam míří obrovské množství uprchlíků, debatu eskalují a chtějí závazné kvóty v jednotlivých členských zemích, ale je potřeba jasně nastavit mechanismus,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

Podle něj je například otázkou, zda se daří v Itálii uprchlíky registrovat a zda při obraně svých hranic dělají maximum. Argumentuje při tom tím, že na cestě mohou být lidé z důvodu války, pak další z důvodu hladu a bídy, ale také běženci, kteří mohou být radikály a snaží se mezi tyto lidi schovat.

„Nemyslím si, že máme zájem, aby se sem dostávali lidé, kteří chtějí páchat trestnou činnost,“ podotýká. Podle něj také není možné otevřít dveře Evropy dokořán a přijímat uprchlíky, aby se destabilizovala situace v zemích, kam přicházejí.

Čtěte také

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu přišla řeč i na otázku, jak Česko pomůže zemětřesením postiženému Nepálu. „Vláda rozhodla vyslat traumatým, který by měl zabezpečit logistiku zdravotníků,“ říká. Upozorňuje zároveň, že letiště v Nepálu je schopno obsloužit v jednom okamžiku pouze šest letadel, a při tom tam míří pomoc z celého světa. „Proto ty odklady v rámci odletu českého speciálu,“ vysvětluje.

Jaká je situace ohledně žádostí o azyl do Česka? Proč chce stát finančně podpořit Českou poštu? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio