Bezbariérová mapa Hradce Králové má být i pro nevidomé. Ale zatím jim neslouží…

6. květen 2015

Lidem s handicapem slouží v Hradci Králové bezbariérová mapa. Otevřít si ji mohou na internetových stránkách magistrátu. Na mapě si pak mohou naplánovat cestu tak, aby jí mohli bez problémů projít. Mapa funguje už dobře třeba po vozíčkáře, ale pro nevidomé má jednu zásadní slabinu. Speciální programy, které používají, nedokážou stránku přečíst.

„Takže jdeme od označníku zastávky", nevidomý Jarmil Moláček přechází se svojí kolegyní Jitkou Jizberou třídu Karla IV. u kina Centrál.

Prací na bezbariérové mapě strávil už stovky hodin: „Žádná umělá linie tady vytvořená není, je to sem zhruba 16 metrů. Teď jsme před přechodem? Ano."

Čtěte také

A právě bezbariérová mapa má sloužit také slabozrakým a nevidomým.

„Je to jako semafor. Zelená je jednička, žlutá je dvojka, červená je trojka", jenže odečítače obrazovky, které nevidomý a slabozrací používají, mapu nedokáží přečíst.

Bezbariérová mapa Hradce Králové

„Prozatím se my na tu mapu nedostaneme, poněvadž náš odečítač z obrazovky nám ji nepřečte", říká nevidomý Jarmil Moláček.

Pracovníci informačních technologií magistrátu podle mluvčí úřadu Magdaleny Vlčkové na problému pracují: „Předpokládáme, že v několika následujích týdnech, maximálně měsících by aplikace měla být hotová a tedy i zpřístupněna pro nevidomé občany."

Také Jarmil Moláček věří, že jeho práce bude už brzy nevidomým sloužit: „Bylo by to špatné - my jsme dělali věci, které by měly pomáhat nevidomým občanům a ten problém je, že to zatím přístupné není."

Spustit audio