Vrbka a Sychrov se chtějí odtrhnout od Ledče. Lépe nám bude pod Kozlovem, říkají

28. duben 2015
Zprávy z

Obyvatelé vesnic Vrbka a Sychrov se chtějí odtrhnout od města Ledeč nad Sázavou. Pod jeho křídla se dostali před třiceti lety v rámci programu integrace obcí. Delší dobu ale cítí nezájem ze strany města a argumentů mají hned několik – chybějící chodník kolem rušné silnice, neudržované rybníky.

„Chybí nám to, že se nám nikdo nestará o náš majetek,“ začíná svou výpověď obyvatel Vrbky Jaroslav Pecha. „Jsou tu dva rybníky. Jeden nám zavezli sutí, o druhý se nestarají. Prodali nám školu, zlikvidovali obchod, kulturní místnost a knihovnu,“ dodává.

Další místní Jaromír Brabec se přidává, podle něj s mnohem palčivějším problémem. „Opravdu nejhorší stav je ten chodník, který je nefunkční.“

Kozlov je nám mnohem bližší než Ledeč

Obě obce se chtějí připojit ke kilometr vzdálenému Kozlovu. Nezávislý starosta Josef Borovský souhlasí, vesnice jsou historicky přirozeně v kontaktu. „Z naší strany jsme požádali občany Vrbky o místní referendum. Přinesli 98 procent podpisů. Požádali jsme proto Ledeč o oddělení Vrbky a Sychrova pod naší obec,“ řekl starosta.

Nové vedení Ledče chce zjednat nápravu, o kterou ale nikdo nestojí

V Ledči nad Sázavou došlo za posledních deset let k několika prudkým výměnám vedení. To nové, povolební, se snaží. Vrbka už ale neslyší, dodává místostarosta Jan Drápela (Strana zelených): „Zkoušeli jsme se ještě dohodnout, oni to striktně odmítli. V současné době tak jednáme pouze o majetkovém vypořádání.“

Pokud se obě strany dohodnou, k oddělení obcí od Ledče nad Sázavou dojde už v příštím roce.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio