Libor Dvořák: Světoví politici se polekali, míní Lavrov. Proto prý nepřijedou do Moskvy na oslavy konce války

28. duben 2015

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov včera ve velkém rozhovoru pro ruskou zpravodajskou televizi Rossija 24 komentoval rozhodnutí řady šéfů evropských států a vlád nepřijet do Moskvy na oslavy 70. výročí Dne vítězství, který si Rusko i nadále připomíná 9. května.

„Buď chtějí dál mlít své, nebo se polekali,“ konstatoval v rozhovoru mimo jiné Lavrov a vzápětí zdůraznil, že jak Sovětský svaz, tak nové Rusko vždy zdůrazňovaly mnohonárodnostní charakter poslední světové války, a to nejen ve smyslu někdejší tolik propagované sovětské mnohosti národů uvnitř tehdejšího Svazu, ale i ve smyslu válečné protihitlerovské koalice.

V téhle válce hrdinsky bojovali také Američané, Britové či Francouzi a mnozí a mnozí představitelé dalších zemí a armád či různých hnutí odporu.

Je to tudíž náš společný svátek, zdůraznil Lavrov a hned k tomu dodal, že Rusko se nepokouší „přisvojit si konečné velké vítězství – naopak – jsme svědky pokusů nás o něj okrást,“ říká ruský ministr zahraničí, a demonstruje tak klasickou ruskou mocenskou paranoiu posledního roku.

Sergej Lavrov prohlásil, že by rozhodně neměl v úmyslu dělat z odmítání účasti evropských politických předáků na moskevských oslavách nějaký problém a hned vysvětlil, jak oficiální Moskva tento postup světových státníků vnímá:

Čtěte také

„Někdo odmítl z ideologických důvodů a pokouší se tento posvátný den využít ve svých snahách o zadržování a izolaci Ruska, někdo se zase ocitl ve vleku prvně jmenovaných, a někdo se jednoduše polekal… Tohle všechno ale v žádném případě nemůže ovlivnit, jak tento svátek vnímáme my Rusové,“ konstatuje Lavrov a pokračuje:

„Stali jsme se objektem bezprecedentní konfrontační kampaně, která má dosáhnout tlaku na Rusko, a to nejen ekonomického a finančního, ale i informačního a propagandistického, a to v nejhorším toho slova smyslu,“ hřímá Lavrov.

Logo

„Cíl byl pojmenován otevřeně – izolovat Rusko – ale to se nepodařilo.“

Zanechme citací a konstatujme, že zejména poslední tvrzení o západní informační a propagandistické konfrontaci s Ruskem znějí poněkud pošetile, ba možná spíše hloupě.

Všichni přece dobře víme, že s hybridní válkou, zahrnující i falzifikátorské informační kampaně, nepřišla ani Evropa, ani Spojené státy, ale Rusko a jen a jen Rusko.

Kdekdo v EU si naopak uvědomuje, jak obtížné je na ruské nikoli informační, ale dezinformační postupy reagovat a že odpověď na nehorázné ruské lži je vlastně třeba teprve hledat.

Včerejší televizní interview Sergeje Lavrova navíc potvrzuje, že ruská politická špička nevede informační válku ani tolik proti Evropě (protože kdo by jim tu věřil), jako spíš proti vlastnímu obyvatelstvu, jemuž se Kreml jednoduše snaží vzkázat: „My jsme v té dávné válce zvítězili, a tudíž máme ve všem pravdu.“

autor: ldo
Spustit audio