Houkání sirén a protichemické obleky. Hasiči v Chrudimi cvičili únik čpavku

28. duben 2015

Hasiči dnes testovali likvidace různých chemických havárií. Podle scénáře cvičení ze strojovny chrudimského zimního stadionu unikl do vzduchu jedovatý amoniak a ve strojovně zůstal uvězněný jeden za zaměstnanců.

Na místě zasahovalo několik profesionálních a dobrovolných jednotek včetně dekontaminačního týmu. Zásah měl prověřit spolupráci jednotlivých složek záchranného systému. Redaktor Josef Kopecký se přesvědčil, že i když to není ostrý zákrok, hasiči se pořádně nadřou.

Cvičení profesionálních a dobrovolných hasičů bylo provedeno tak, jako by skutečně došlo k úniku chladícího média. Tedy za použití přetlakových protichemických obleků, dýchací techniky a ostatních ochranných pomůcek. Zkrápění unikající látky hasiči zajistili pomocí skrápěcích lišt, stativu a tříštěných proudů.

Hasiči cvičí zásah při úniku čpavku

Cílem cvičení bylo prověřit činnost jednotek při zásahu na únik amoniaku z prostoru strojovny.

Souběžně s cvičením bylo provedeno i cvičení krizového štábu ORP Chrudim, který na žádost velitele zásahu řešil vyrozumění a varování osob v zóně možného ohrožení.

V případě opravdového úniku amoniaku nebude docházet k žádné evakuaci osob, ale lidé budou varování, aby nevycházeli ven, zbytečně nevětrali a zavřeli si okna a dveře.

autor: kop
Spustit audio