Rath opustil nemocnici. Má prý však neschopenku a ve středu k soudu nepřijde

Exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha dnes pustili z nemocnice, ke středečnímu líčení ve své kauze však nepřijde, protože má neschopenku. Uvedla to agentura ČTK s odvoláním na Rathova obhájce Adama Černého. Rath je obžalovaný z korupce. O dalším postupu v jednání rozhodne soudce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath, soud

David Rath, soud | Foto: Filip Jandourek

Lékaři Ratha podle obhájce propustili do domácího léčení – středečního hlavního líčení se tak prý exposlanec nemůže účastnit.

Podle serveru Blesk.cz odjel Rath z kladenské nemocnice v autě, kde seděl na místě spolujezdce a měl zafixovanou ruku.

Hlavní líčení před Krajským soudem v Praze se týká obžaloby z manipulací s veřejnými zakázkami. Soudce Robert Pacovský Černému v pondělí poté, co Rath nedorazil k líčení, uložil, aby ve středu předložil vyjádření, zda bude exposlanec souhlasit s konáním hlavního líčení v nepřítomnosti, či nikoliv.

Trestní stíhání Davida Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Podle vyšetřovatelů bral úplatky. Rath obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. V případě prokázání viny hrozí Rathovi až 12 let vězení.

Černý dnes ČTK řekl, že souhlas Ratha s hlavním líčením bez něj nepředpokládá. Soudce tak může jednání odročit, nebo případ znovu rozdělit.

Kauza se týká 11 lidí. Soudce ji kvůli průtahům v únoru rozdělil na dvě části – Ratha řeší s Luciou Novanskou, která podle obžaloby organizovala údajně pochybné soutěže o veřejné zakázky, a zbývajících devět obžalovaných už počátkem dubna vyslechlo tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky.

Hlavní líčení týkající se Ratha a Novanské je naplánováno do května. Zatím není zřejmé, na jak dlouho má Rath neschopenku napsanou. Černý uvedl, že podklady dostane až ve středu.

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje spadl v neděli z kola u cyklostezky na Kladensku a byl v bezvědomí. Zasahovala u něj policie a záchranná služba.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme