Jen málokdo z obyvatel Ahepjukovy ulice tuší, po kom je pojmenovaná

29. duben 2015 05:36

Lidé z jednoho ostravského sídliště možná vypisují do kolonky trvalého bydliště ‚ulice Ahepjukova‘ a přitom ani netuší, že název získala po hrdinovi. Byl jím mladý radista Ivan Ahepjuk, který při osvobozování Ostravy přejel prvním tankem přes Ostravici a v bojích zahynul.

Jméno osmadvacetiletého příslušníka 1. československé tankové brigády nese ulice na sídlišti Fifejdy. Pátrali jsme po tom, jestli tamní obyvatelé tuší, čí jméno nese.

„Nebyl to nějaký voják?“ odpovídá otázkou muž před vchodem domu v Ahepjukově ulici. Nic bližšího ale netuší. „A ani mne to nezajímá,“ ukončuje hovor.

Pátráme dál, potkáváme důchodce Františka Čecha, který o Ivanu Ahepjukovi také neví. Sám sebe přitom považuje za docela velkého znalce historie Ostravy a je znát, že je na sebe nazlobený, když neví, po kom se ulice jmenuje.

Ivan Ahepjuk byl radistou v tanku (č. 051), který jako první přejel most Miloše Sýkory. Dostal ale zásah pancéřovou pěstí, přičemž mladý radista zahynul. Zbylí členové posádky (nadporučík Nikolaj Ivasjuk, střelec Josef Vaněk a řidič svobodník Alexander Hroch) vyvázli se zraněními.
Zdroj: Wikipedie, Moravskoslezský deník

„Můžu vám povykládat celé dějiny o Ostravě – kdy byla založena, kým a tak,“ říká.

Prozrazujeme mu tedy, že tank, co stojí u mostu Miloše Sýkory, je ten, kterým měl pan Ivan Ahepjuk přijet.

„To jsem vůbec nevěděl. Ale dobře, že to vím – teď to tady roztroubím mezi ty důchodce,“ směje se.

Větší štěstí jsme měli až při setkání s poštovním doručovatelem. Ten už o osobě radisty Ahepjuka nějaké povědomí měl. Prozradil, že nějaké informace o něm zahlédl v jednom z věžáků v ulici. „Měli to tam napsané, protože je tam jeden, co se o to zajímá,“ řekl.

Historika neznalost nepřekvapuje

Historika Ostravského muzea Romana Bertu ani moc nepřekvapuje, že lidé z Ahepjukovy ulice ani moc netuší, po kom se vlastně toto místo jmenuje.

„Je to bývalý příslušník československé tankové brigády, který tady 30. dubna 1945 padl. A já nevím, proč by na něj v Ostravě neměla být taková památka,“ uzavírá historik.

Most Miloše Sýkory
Spustit audio