Žalobce: Pokud může Rath po zranění k soudu, navrhnu pro něj vazbu

Žalobce Petr Jirát soudu navrhl, aby zdravotní stav bývalého poslance Davida Ratha, který je po nedělní nehodě na kole v pracovní neschopnosti a nechodí k hlavnímu líčení, přezkoumal soudní znalec. Pokud zjistí, že Rath může k soudu přijít, státní zástupce navrhne vzetí exposlance do vazby, protože Rath by se tak podle Jiráta dopustil maření soudního jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath, soud

David Rath, soud | Foto: Filip Jandourek

„Já jsem navrhl, že pokud by znalec řekl, že doktor Rath je schopen účasti u hlavního líčení i přesto, že je v pracovní neschopnosti, protože ta sama o sobě neznamená, že by nemohl přijít k soudu, a on by nepřišel, navrhuji vzetí do vazby, protože by mařil trestní řízení.“

Proti návrhu státního zástupce se ohradil Rathův advokát Adam Černý. Podle něj jde o nátlak.

Přehrát

00:00 / 00:00

U soudu vše sledoval reportér Jaroslav Gavenda

„Podle našeho názoru je návrh státního zástupce nepřípustný nátlak, je minimálně neetický a dle našeho názoru i nezákonný.“

Po dnešním asi hodinovém líčení trestní senát Roberta Pacovského odročil jednání na 11. května a všechna předchozí naplánovaná stání zrušil. Teď soud vybere znalce, který za Rathem pojede domů do Hostivice.

„Soud přikročil k ověření zdravotního stavu pana obžalovaného. Bezprostředně bude ustanoven soudní znalec, aby přezkoumal zdravotní stav obžalovaného,“ potvrdila mluvčí krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

Trestní stíhání Davida Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Bývalý středočeský hejtman obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. V případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Bývalý hejtman a exposlanec o víkendu údajně spadl z kola a zranil se, prý byl chvíli i v bezvědomí. S podezřením na otřes mozku skončil v kladenské nemocnici. Od včerejška už je ale v domácím léčení. K soudu nepřišel, protože má neschopenku.

„Pokud obhájce obžalovaného nepředloží vyjádření, že obžalovaný souhlasí s konáním hlavního líčení v nepřítomnosti, nemůže být hlavní líčení konáno,“ vysvětlila mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Dát člověka po úrazu hlavy do vězení, hraničí s pokusem o vraždu, píše Rath

Číst článek

Advokát Černý dnes soudu pouze předal Rathovu lékařskou zprávu z kladenské nemocnice. Řekl, že té zprávě nerozumí a že z ní pouze vyčetl to, že má Rath teď 14 dní ležet. Poté oznámil, že Rath nesouhlasí s tím, aby soud jednal bez jeho přítomnosti.

Podle Jiráta jde o obstrukce

Státní zástupce Petr Jirát upozornil, že to není poprvé, co David Rath nedorazil k soudu.

Jeho chování považuje za úmyslné sabotování případu. „Že se jedná o obstrukce, já to tak vidím. Někdo to zdržuje, protože se mu nechce do vězení,“ uvedl Jirát.

Právě kvůli průtahům je případ už od února rozdělený do dvou částí. V té první padly začátkem měsíce nepravomocné rozsudky – manžele Kottovy soud poslal na 7,5 roku do vězení.

Hlavní líčení v Rathově části kauzy pokračovalo minulý týden po zhruba dvouměsíční přestávce.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

mta, Evelyna Kulíšková, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme