Poslanci rozhodnou o změnách u exekucí. Dlužníci by už neměli přijít o všechno

Dlužníci by už neměli přijít o základní vybavení domácnosti a jejich děti o hračky. Postarat se o to chce novela zákona, kterou budou dnes definitivně schvalovat poslanci. Podle ní by měli exekutoři nejdřív obstavit účty a pak teprve prodávat majetek. Změny se nelíbí exekutorské komoře, výhrady má i opoziční ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce

Exekuce | Foto: Český rozhlas

„U nás byli dvakrát a vzali všechno, co viděli. Dokonce brali i věci od malého, co jsme měli dražší hračky, tak to sebrali taky,“ říká 45letý Marek.

Se svým příběhem se Radiožurnálu svěřil už dřív pod podmínkou, že ho nikdo po hlasu nepozná. Marek popisuje, že kvůli dvoumilionovému dluhu z podnikání přišel dokonce i o hračky svého syna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci budou rozhodovat o změnách v exekucích. Více od redaktorky Věry Masopustové

Praxe, kdy lidem po návštěvě exekutorů zůstane jen prázdný byt, by do budoucna už neměla být možná. Novela občanského soudního řádu chce jasně říci, co by se nově zabavovat nesmělo.

Kromě hraček jsou to například postele, nádobí, lednička, pračka a další vybavení nezbytné pro chod domácnosti. Předloha ale mění i další věci.

„Pokud jsou například peníze na účtu dlužníka, má (exekutor) zabavit tyto peníze. Pokud nepostačují, má být provedena exekuce movitých věcí. Pokud to nestačí, může teprve sáhnout například na stavební spoření. A pokud ani to nestačí, může prodávat nemovitost,“ přibližuje za autory novely šéf sněmovního ústavněprávního výboru Jeroným Tejc z ČSSD.

ODS: Je třeba chránit i věřitele

Změny se ale nelíbí všem. Jen pro některé návrhy bude hlasovat ODS. Zákon jako celek ale nepodpoří. „My si myslíme, že je potřeba bojovat také za věřitele, a nechceme se vracet do časů, kdy vymoci pohledávku bylo strašně složité,“ vysvětluje postoj občanských demokratů exministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Novela se nelíbí ani exekutorské komoře. To, že se nejdřív obstaví peníze na účtech, podle vedení komory vymáhání pohledávek zkomplikuje a prodlouží.

Vývoj počtu exekucí v ČR v letech 2010 - 2014 | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme