Ve 20 českých městech se bude tančit. Připojí se tak k oslavám Dne tance

Dnešek je Mezinárodním dnem tance. Oslavy se pořádají po celém světě a stranou nezůstane ani Česká republika. Hlavním organizátorem u nás je iniciativa Vize tance, která připravuje program pro veřejnost ve dvaceti městech. Jeho součástí jsou taneční představení, ukázky, tančírny nebo společná choreografie neboli flashmob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink baletu

Trénink baletu | Foto: Corbis

Přesně před rokem se na piazzettě Národního divadla v Praze sešlo na 480 lidí, dospělých i dětí, kteří se zúčastnili společné taneční hodiny. Jedinečná atmosféra všechny nadchla natolik, že se rozhodli tuto akci uspořádat i v dalších letech, a to nejen v Praze.

„Spojili jsme se s Národními divadly v Ostravě a Brně, všechno vlastně už od podzimu připravujeme a dokázali jsme pro to nadchnout Českou televizi, Nová média. Nakonec to máme bohužel rozdělené jenom na dvě místa - Národní divadlo v Praze a Národní divadlo v Brně, protože ostravské části se to technicky nepodařilo dotáhnout. Trénink bude rozdělený na dvě části, na ten pražský přenos a brněnský přenos,“ přibližuje Pavel Knolle, koordinátor Mezinárodního dne tance v rámci národních divadel.

„V Praze vystoupí podobné osobnosti jako loni, budeme tady mít Nikolu Márovou, Terezu Podařilovou, Adélu Pollertovou, pana ředitele Slavického z konzervatoře a z HAMU profesora Janečka.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká republika se dnes připojuje k oslavám Mezinárodního dne tance. O programu více redaktorka Marina Feltlová

Hlavním organizátorem oslav je iniciativa Vize tance. Na jejích webových stránkách najdou zájemci online taneční mapu, kde je podrobný program všech akcí.

„Kdokoli vytváří nějaký program, ať už v jakémkoliv žánru, tak do této taneční mapy se může přihlásit online. Takže letos budeme mít krásný přehled o tom, kde všude a co se právě tančí,“ vysvětluje předsedkyně Vize tance Nataša Novotná.

„Konkrétně k těm věcem, které se budou dít v Praze, tak v podstatě na náměstí Míru bude hiphopová část, všechny generace, ať už malé děti, potom ty větší a potom i dospělí, v rámci projektu piana na ulici bude také taková krásná improvizace – tanec a piano. Na piazzettě vystoupí také pražské konzervatoře a každopádně nevynecháme představení nového cirkusu, to bude na Náplavce, na které budou navazovat tančírny. Určitě jedna z těch tančíren bude swingová, bude se tančit tango,“ přibližuje Novotná.

Důležitou součástí oslav je i takzvaný flashmob - společná choreografie, kterou si může vyzkoušet úplně každý. Pro děti to bude od půl páté ukázka z Labutího jezera, dospělí budou tančit ve zcela jiném rytmu.

„V letošním roce je to velmi populární písnička Happy od Pharella Williamse, ta se moc hezky notuje a je docela rytmická, takže věřím, že si ji užijeme.“

Začátek dospělého flashmobu je ve všech větších městech v 17 hodin. Choreografie si můžete předem nastudovat na YouTube.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme