V Nýřanech na Plzeňsku unikl chlor z koupaliště, jeden člověk zemřel

Tři lidé se nadýchali chloru při čištění koupaliště v Nýřanech na Plzeňsku. Jeden člověk zemřel, další dva jsou v péči lékařů. Přívod chloru je uzavřen a hasiči místnost odvětrali. Jestli šlo o nehodu, sebevraždu nebo úplně jinou příčinu, v tuto chvíli vyšetřuje policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Nýřanech na Plzeňsku zemřel člověk, který se na místním koupališti nadýchal chloru

V Nýřanech na Plzeňsku zemřel člověk, který se na místním koupališti nadýchal chloru | Zdroj: ČTK

Neštěstí se stalo při čištění koupaliště. Obětí je asi 50letý správce areálu, který se v technologické místnosti nadýchal chloru. Našel ho jeho známý.

Kromě něj se výparů nadýchali i další dva lidé, kteří se správce pokoušeli zachránit. Teď jsou v péči lékařů.

„Po příjezdu jednotky jsme zjistili, že na místě se nachází tři zraněné osoby. Započali jsme resuscitaci. Únik chloru už nehrozil, protože hlavní ventil byl uzavřen. Celou místnost jsme odvětrali. Situaci vyšetřuje policie,“ potvrdil Českému rozhlasu řídící důstojník krajských hasičů Zdeněk Housar.

V Nýřanech na Plzeňsku zemřel člověk, který se na místním koupališti nadýchal chloru | Foto: ČTK

Chlor je toxický, světle zelený plyn. Na Zemi je přítomen pouze ve formě sloučenin, většina z nich je rozpuštěna v mořské vodě a ve vodě některých vnitrozemských jezer. V zemské kůře je 20. nejrozšířenějším prvkem. Používá se k dezinfekci pitné vody, uplatnění nachází i v papírenském a textilním průmyslu. Objeven byl roku 1774.

Ve vzduchu je cítit chlor, nicméně podle hasičů nejsou koncentrace nijak vysoké a pro okolí nebezpečné. Koupaliště je obehnané policejními páskami.

„V současné době se zabýváme nálezem muže bez známek života v obci Nýřany. Muž se pravděpodobně nadýchal výparů z otevřené láhve od chloru,“ řekl policejní mluvčí Jan Koželuh.

Místostarostka Nýřan potvrdila, že v 7 hodin ráno nebylo čištění bazénu na pořadu dne.

V Nýřanech na Plzeňsku zemřel člověk, který se na místním koupališti nadýchal chloru | Foto: ČTK

Lukáš Milota, Lucie Sichingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme