Nový výběh v Zoo Ohrada vlkům svědčí. Možná budou i mláďata

29. duben 2015

Vlčí rodinka v Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou už přes měsíc bydlí v novém výběhu. A vypadá to, že ho přijala bez vážnějších výhrad. O tom svědčí i fakt, že se samec spářil s oběma samicemi. Ze začátku ale sžívání smečky nebylo jednoduché.

„Nový výběh pro vlky je relativně velký, členitý, zarostlý vegetací, jsou tam stromy,“ popisuje zástupce ředitele zoologické zahrady Roman Kössl.

Smečku tvoří jeden samec a dvě samice. Chovatelé ale měli nejdříve obavy, jestli společné soužití bude vůbec možné. Samec je totiž v zahradě nováčkem. „Pořídili jsme mladého vlka z Polska a k němu jsme se snažili dát naše dvě samice. Ty už jsou starší, je to matka s dcerou, a v tom původním prostoru se začali se samcem nesnášet. Nebylo možné je nechat je pohromadě,“ vzpomíná Roman Kössl.

Chovatelům nakonec pomohl právě nový výběh. Nejprve do něj nastěhovali samotného samce, aby si zvykl. „On v předchozí zoo v Polsku patřil do té nejnižší kasty v hierarchii. Byl to takový otloukánek a bylo to na něm hrozně znát. Byl bázlivý, neustále měl zatažený ocas, koukal přikrčeně, ale v novém výběhu si sám postupně zvykal,“ dodává Roman Kössl.

Když si mladý vlk zvednul sebevědomí, zkusili mu chovatelé představit starší třináctiletou samici. Ta si ho sice nejdříve nechtěla připustit k tělu, ale nakonec ho od sebe přestala odhánět.

Poté chovatelé pustili do výběhu i její dceru. „Nenastalo nic dramatického, matka ji jen párkrát prohnala po výběhu, který je naštěstí dost velký. Vyříkaly si to a teď soužití funguje,“ říká Roman Kössl.

Podle nejnovějších zpráv má navrch starší samice, která má i ve smečce rozhodující slovo. Samec se před několika dny s oběma vlčicemi spářil. Za měsíc bude jasné, zda do výběhu přibude mládě.

Spustit audio