Čeští zdravotníci a záchranáři museli místo v Nepálu přistát v indickém Dillí

Letadlo s českým traumatýmem stále nemůže přistát na přetíženém letišti v nepálském Káthmándú. Odklonili ho do indické metropole Dillí, kde zatím vyčkává. Českému rozhlasu to potvrdil David Frous z ministerstva zahraničí. Momentálně se odhaduje, že letadlo přistane v Káthmándú ve čtvrtek asi v 1.30 českého času.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové českého záchranářského týmu balili léky a zdravotnické potřeby před odletem do Nepálu

Členové českého záchranářského týmu balili léky a zdravotnické potřeby před odletem do Nepálu | Zdroj: ČTK

Předpokládaná doba příletu se už několikrát posouvala. Na nepálském letišti je skutečně velký provoz a dispečeři ho zvládají jen s obtížemi. Odkloněna byla i řada dalších letadel.

Tým českých zdravotníků, devíti lékařů a deseti zdravotních sester, a 14 příslušníků Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy odletěl do Nepálu z pražského Letiště Václava Havla půl hodiny po půlnoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští zdravotníci a záchranáři museli místo v Nepálu přistát v indickém Dillí. Podrobnosti má zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Čeští zdravotníci budou na místě ošetřovat hlavně lehká a středně těžká zranění.

„Primárně vezou veškeré zdravotnické vybavení tak, aby tam ze stanů byli schopni postavit provizorní nemocnici, kde budu ordinace a kde budou schopni ošetřovat,“ popsala mluvčí pražských hasičů Nicole Zaoralová.

Všichni čeští občané na území postiženém zemětřesením v Nepálu jsou v pořádku. Českým úřadům se podařilo spojit i s poslední Češkou, potvrdil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Mnozí Češi už ale tráví třetí noc na letišti.

Zpátky se letadlo vrátí s více než stovkou českých a zahraničních pasažérů. „Na vyložení všeho má čas asi dvě hodiny. Je připraveno 54 českých občanů a 48 občanů Evropské unie, kteří v mezeře, která je k dispozici, nastoupí. Letadlo se pak plně naplněné bude vracet zpátky,“ upřesnil Zaorálek.

OBRAZEM: Lidé v Káthmándú přespávají na ulicích, vaří z dešťové vody a bojí se infekcí

Číst článek

Nepálská vláda také nepřímo odrazuje další záchranné týmy od příjezdu do země. „Ani zdaleka to nevypadá, že už by byla situace vyřešená,“ diví se zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Jenom v Káthmándú zůstávají na ulicích desetitisíce lidí, kteří se bojí jít domů, anebo se zkrátka nemají kam vrátit. Nepálci zasažení katastrofou si navíc stěžují, že se o ně vláda příliš nezajímá.

Zemětřesení v Nepálu | Foto: ČTK

Pavel Novák, Jaromír Marek, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme