Uvažujete o změně zdravotní pojišťovny? Nenechejte se ošálit stokorunovými bonusy

29. duben 2015

Od 1. ledna platí změny ve zdravotním pojištění. Novinkou třeba je, že lékař musí zveřejnit seznam pojišťoven, se kterými má uzavřenu smlouvu. A pokud uvažujete o změně pojišťovny, tak máte čas jen do konce června.

Zdravotní pojištění musíte platit, a to ať chcete, nebo ne. Nařizuje vám to zákon. „Je to vlastně jakási daň. Neplatíte to, co potřebujete, ale výše platby je dána vašim příjmem,“ říká právník časopisu dTest Lukáš Zelený.

Platit musí úplně každý, kdo má trvalý pobyt na území České republiky. U cizinců povinnost nastává ve chvíli, kdy pracuje u zaměstnavatele, který tady má své sídlo.

Kolik vlastně za zdravotní pojištění zaplatíte?

Za některé z nás platí pojištění stát. Jsou to třeba studenti, rodiče na mateřské dovolené, lidé, kteří nemají žádný příjem a senioři.

Čtěte také

Peníze do státního rozpočtu za zdravotní pojištění odvádí velká skupina zaměstnanců, a jejich zaměstnavatelů. A taky osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Pokud jste zaměstnanec, tak z příjmu každý měsíc odvedete 4,5 %. Větší část, tedy 9 %, pak za vás přidává zaměstnavatel.

Chcete změnit pojišťovnu?

Mezi vaši volbu patří možnost si vybrat jednu ze sedmi zdravotních pojišťoven. To ale můžete udělat jen jednou ročně.


Změna platí k 1. lednu roku nadcházejícímu. Požádat o to musíte ale nejpozději do 30. června probíhajícího roku. Žádat tedy musíte minimálně půl roku před koncem roku.

Nejprve je třeba získat informace, a to jak od obou pojišťoven, tak ale i třeba na ministerstvu zdravotnictví. Nejlépe na jejich internetových stránkách.

Nesedněte „na lep“

A nemáte se nechat ošálit různými stokorunovými bonusy. Ty se vám totiž rozhodně nevyplatí. A velmi důležité je sledovat, kde má ta která pojišťovna, smlouvu s vaším lékařem. „Jinak si totiž budete jeho úkony hradit sami,“ dodává Zelený.

A víte, co si platíte?

Je to nezbytná a nutná zdravotní péče a pomůcky. Pojišťovny taky hradí léčivé přípravky, potraviny pro zvláštní lékařské účely, stomatologické výrobky, dopravu pojištěnců, pobyt v nemocnici. A zapomenout nesmíme ani na poslední službu pro každého z nás, kterou je přeprava ostatků a případná pitva.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio