Lístky na hry v Riu budou levné. Cena v EU a start prodeje zatím nejsou jasné

Vstupenky na Letní olympijské hry v Rio de Janeiru budou levnější než na OH v Soči a Londýně. Zatím ale není určeno, kolik budou stát v Evropské unii. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval říká, že zatím není určen ani termín, od kdy se budou lístky z české kvóty prodávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maskot Letních olympijských her v Rio de Janeiru Vinícius jede na kabině lanovky na známou Cukrovou homoli

Maskot Letních olympijských her v Rio de Janeiru Vinícius jede na kabině lanovky na známou Cukrovou homoli | Foto: Rio 2016

„Na rozdíl třeba od londýnské olympiády jsou lístky lépe cenově dostupné. I olympiáda v Soči byla velmi drahá. Nejsme sice třeba na cenách, jaké byly v Číně, kde byly lístky velmi dostupné. Myslím si, že jsme na cenách, které jsou pro českého fanouška velmi přijatelné,“ řekl Českému rozhlasu předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Vstupenky jsou levnější, ale hotely drahé. Podle indexu agentury Bloomberg má Rio de Janeiro 12. nejdražší hotely na světě. Dvoulůžkový pokoj je průměrně jen o dvě procenta levnější než v Londýně, stojí 231 dolarů za noc. A pro speciální příležitosti, jako je karneval nebo jako bylo mistrovství světa ve fotbale, zdražují i několikanásobně. I olympijské ceny budou vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lístky na Letní olympijské hry v Rio de Janeiru budou poměrně levné. Zatím ale není jasné, kdy budou v Česku v dostání. Více zpravodaj David Koubek

„V Riu jsou drahé hotely, které jsou běžné evropské úrovně. Ale lístky se organizátoři snažili postavit tak, aby si je i běžný brazilský fanoušek mohl dovolit,“ ujistil Kejval.

Základní cena těhc nejlevnějších je v přepočtu za 600 korun, zahajovací a závěrečný ceremoniál na stadionu Maracanã bude stát od 1700. To jsou ale lístky zatím jen pro brazilské fanoušky.

Češi musí zatím počkat na vstupenky z národní kvóty, které se měly původně prodávat už v první polovině roku, termín zatím ale ještě podle Jiřího Kejvala není přesně daný.

„V celé Evropské unii by měly být vstupenky za stejnou cenu. Nicméně byla možnost si je objednat buď v místní měně, v realech, anebo v amerických dolarech. Mezitím se však kurzy rozešly asi o 30 procent, takže vůbec není jasné, za jaké ceny se to bude v Evropě prodávat,“ upozornil předseda Českého olympijského výboru.

Podle pravidel by to ale nemělo být více než 20 procent nad základní cenou v brazilských realech.

V pokladnách přímo v Brazílii budou lístky k sehnání až od června 2016, na internetu ale bude fungovat burza, kde budou moci lístky prodat ti, kteří je z nějakého důvodu už nechtějí, a to opět za oficiální ceny.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme