Myslivci na Vysočině dostanou za zastřeleného divočáka až pět set korun

29. duben 2015
Zprávy z

Myslivci na Vysočině mají možnost si slušně vydělat za odstřel divokých prasat. Ta jsou téměř v celém regionu přemnožena. Krajský úřad se snaží počty černé zvěře eliminovat, proto myslivce touto cestou motivuje. Prémie byla dosud 350 korun, aktuálně ji zvýšili na 500 korun za sele.

Divoká prasata jsou na Vysočině přemnožena. Podíl na tom mají četná pole osetá řepkou a kukuřicí, kterou zemědělci potřebují hlavně pro provoz bioplynových stanic. Ale právě zemědělcům pak divočáci nejvíce škodí.

„Ty dělají největší škodu na těch pozemcích. Jedou s tou bachyní a ničí pozemky a úrodu,“ řekl k malým selatům Josef Venhoda z třebíčského oblastního spolku.

Pole u Humpolce poničené divočáky

Selata nejsou potenciálním nebezpečím pro pěstitele. Mohou přenášet také prasečí mor, protože mají nižší imunitu, dodává Eva Horná z odboru životního prostředí krajského úřadu: „Ta mladá selata mají nižší imunitu než starší zvěř černá a u nich se daleko více obáváme přenosu nemocní, především prasečího moru,“ potvrzuje Horná s tím, že mor je přenosný na prasata domácí.

autoři: mik , daz
Spustit audio