Prezident Zeman chce údajný Peroutkův článek najít do konce června

Pátrání po údajném článku Ferdinanda Peroutky s titulkem Hitler je gentleman musí podle Miloše Zemana skončit do konce června. Prezident to oznámil při své cestě po Středočeském kraji. Zopakoval také, že článek na vlastní oči četl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: European Parliament

„Mimochodem i Ferdinand Peroutka byl jednou cenzurován, ale nikoliv za protektorátu, ale za první republiky, kdy mu jeden článek zabavili. Možná že to bude právě ten článek Hitler je gentleman, to si ještě zjistíme,“ dodal Zeman.

Prezident zároveň ujistil, že nechce hledáním údajných kontroverzních Peroutkových textů nikoho provokovat.

Spory o Peroutkovo dílo odstartoval lednový výrok Miloše Zemana při zahájení mezinárodního fóra k holocaustu Let My People Live. Prezident mluvil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu.

Prezidentem Zemanem zmiňovaný článek, kde se píše Hitler je gentleman, nedávno objevila Česká televize. Podle jejího zjištění se článek nejmenoval Hitler je gentleman, ale Nekamenujte proroky. Nevyšel ve 30. letech, ale v září 1942. Nebylo to v Přítomnosti, ale v časopise Svět. A nenapsal ho Ferdinand Peroutka, ale někdo, kdo se podepsal J. Hr. a citoval výrok amerického geologa Waltera Bergmanna z přednášky v Los Angeles.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky,“ uvedl prezident v projevu zveřejněném i na webových stránkách Hradu.

Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale tento novinář nikdy článek s názvem Hitler je gentleman nenapsal. Sdružení proto prezidenta otevřeným dopisem vyzvalo, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil.

Kvůli výrokům prezidenta Zemana zažalovala stát vnučka Ferdinanda Peroutky. Terezie Kaslová požaduje veřejnou omluvu. Nelíbí se jí, že prezident nepřímo označil Peroutku za člověka fascinovaného nacismem. Kaslová nesouhlasí ani s tím, že Zeman přisoudil jejímu dědečkovi autorství článku s názvem Hitler je gentleman.

Po kritice začal Hrad pátrat v Peroutkových textech. Později prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zveřejnil jiné, údajně kontroverzní Peroutkovy články. Ovčáček ale už dříve oznámil, že pokud se článek nalézt nepodaří, Hrad se omluví.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme