Europoslanci odhlasovali kvóty pro přijímání uprchlíků. Rozhodnou ale členské země

Evropský parlament chce, aby každá z členských zemí přijímala určitý počet uprchlíků. Europoslanci se na tom dohodli na zasedání ve Štrasburku. Zda Evropa kvóty pro povinné umísťování běženců skutečně zavede, ale musí rozhodnout všechny státy osmadvacítky. A to je spíš nepravděpodobné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příliv uprchlíků do Evropy nekončí

Příliv uprchlíků do Evropy nekončí | Zdroj: Reuters

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska už Evropa nastartovala náročnou otázku ohledně umísťování uprchlíků a nedostatků evropského azylového systému.

Jak konkrétně, Tusk nespecifikoval. Povinné umísťování uprchlíků totiž většina členských zemí odmítá.

Europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda by si zavedení kvót představit dovedl, ovšem za přesně stanovených podmínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský parlament odhlasoval povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Jednání sledovala Pavlína Nečásková

„Třeba že by existovaly i alternativní mechanismy, že kdo by nechtěl být takto solidární, tak by třeba měl možnost více finančně přispívat ostatním státům,“ řekl Svoboda.

S kvótami nesouhlasí Pavel Poc z ČSSD. Podle něj už má Evropská unie k dispozici dostatečná opatření, která ale zatím nevyužívá.

„Chci, aby se využily mechanismy, které už jsou, to znamená, nechť členské státy dobrovolně řeknou tak, jak je to napsáno: my máme takovou a takovou kapacitu, jsme ochotni toto poskytnout, a pak mohou přijmout tyto lidi. Jsem proti tomu, aby někdo někde administrativně určil nějaké kvóty. Je to nesmysl, protože to nebude fungovat,“ uvedl Poc.

Oba europoslanci ale výzvu státům Evropské unie nakonec podpořily. Naopak Jan Zahradil z ODS vidí řešení jinde. Evropa by podle něj měla být razantnější a dát najevo, že tisíce běženců prostě přijímat nemůže.

„Já se obávám, že limity Evropské unie jsou v tuto chvíli vyčerpány. Teď je potřeba začít působit zejména v zemích, kde ta nestabilita vzniká, situaci tam zkusit vylepšit tak, aby ti lidé nemuseli utíkat,“ míní Zahradil.

O zavedení kvót stojí hlavně Itálie, Německo a Rakousko. Ostatní státy včetně České republiky jsou ale proti. Věří, že uprchlická krize se dá vyřešit jinak, třeba navýšením výdajů na operaci Triton.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme