Bývalí britští prominenti volají po modernizaci jaderného programu Trident

Modernizace britského jaderného programu Trident dál rozděluje ostrovní společnost. Skupina někdejších prominentů z politických a vojenských kruhů si myslí, že by ukončení programu ohrozilo samotnou existenci Spojeného království. Trident je název střel s jadernými hlavicemi, které se odpalují z ponorek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti jadernému programu Trident pořádaná ve skotském Glasgow

Demonstrace proti jadernému programu Trident pořádaná ve skotském Glasgow | Zdroj: Reuters

Bývalý generální tajemník NATO lord Robertson, někdejší ministr obrany lord Hutton nebo tři bývalí náčelníci generálního štábu se podepsali pod dopis, který otiskl deník The Times.

Lobbistická skupina v něm varuje příští vládu, že rozhodnutí zbavit se jediného národního prvku jaderného odstrašení by bylo „nezodpovědnou pošetilostí“.

Páteří programu Trident jsou čtyři ponorky třídy Vanguard, které mají na palubě střely Trident s nukleárními hlavicemi. Podle britské vojenské doktríny musí být jedna plně vyzbrojená ponorka vždy na moři. Životnost ponorek se ale chýlí ke konci.

Konec Tridentu by podle Robertsona a dalších mohl už v příštím roce vést k tomu, že Velká Británie přijde o status jaderné mocnosti.

Modernizace programu, de facto nákup nových ponorek, by v přepočtu mohla přijít až na 950 miliard korun.

Současný premiér David Cameron i jeho vyzyvatel Ed Miliband si shodně přejí, aby Británie zůstala nukleární velmocí. Labouristé si ale nechali manévrovací prostor – podle nich by případně stačilo koupit tři ponorky místo stávajících čtyř.

Ponorky vybavené nukleárními střelami kotví na námořní základně Faslane ve Skotsku. Obyvatelé Skotska jsou ovšem ve velké většině proti přítomnosti jaderných zbraní na svém území. A to i přesto, že základna Faslane je největším jednorázovým zaměstnavatelem.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme