Jiří Leschtina: Akrobatická otočka ministra Pelikána

29. duben 2015

Velká a stále nekončící odysea. I tak lze vnímat anabázi návrhu zákona o státním zastupitelství, na kterém se nyní shodují ministr spravedlnosti Robert Pelikán a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Což je rozhodně pozoruhodný posun. Vždyť to byl Pelikán, kdo jako náměstek své předchůdkyně Válkové sepsal verzi, jež nenechávala v Zemanově návrhu zákona kámen na kameni a připoutávala soustavu státních zástupců k vládě.

Pelikán hájil paragraf, podle něhož by mohl kabinet odvolat nejvyššího státní zástupce za blíže neurčené porušení povinností.

Teď bez mrknutí oka přistupuje na původní Zemanovu verzi: nejvyšší žalobce v zemi může být odvolán pouze rozhodnutím kárného soudu v kárném řízení. Stejně jako ostatní vedoucí státní zástupci.

To je bezesporu obrovský krok ze sevření, do něhož spoutali žalobce minulé vládní garnitury, aby paralyzovaly vyšetřování svých korupčních čachrů a zneužívání moci.

Čtěte také

Stejně jako vymizení formulací, jež by umožnily ministerstvu žádat informace z aktuálních, tedy konkrétně živých svazků.

Tím spíš bychom ale měli hledět ostražitě na rychlost, s jakou Pelikán přešaltoval k Zemanově původní koncepci.

Pavel Zeman

V zákoně je totiž skryta mina, která může dosavadní shodu vyhodit do vzduchu. Pravda, návrh je naplněním vize Pavla Zemana a Lenky Bradáčové o zrušení vrchních státních zastupitelství a zřízení Speciálního státního zastupitelství.

To by mělo převzít případy hospodářské kriminality a úplatkářství se škodou nad 300 milionů korun. Což jsou právě kauzy, v nichž často figurují podnikatelské mafie i hrabiví politici.

Podle původního Zemanova návrhu měl být protikorupční speciál podřízen Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Ve společných tezích Zemana a Pelikána ale stojí, že Nejvyšší státní zastupitelství nebude ve vztahu ke Speciálnímu státnímu zastupitelství vykonávat dohled.

Čtěte také

Útvar, jenž půjde po nejzávažnějších formách úplatkářství se tak má stát jakousi paralelní mocí ve státě, na niž nebude mít vrcholné vedení státního zastupitelství jakýkoliv vliv.

To však může vést nejen k rozpolcenosti celé soustavy, ale i nekontrolovatelným excesům. Zvlášť pokud by se v budoucnu ocitl v čele „speciálu“ někdo, kdo by šel na ruku politikům podobně jako někdejší rampulovské vedení vrchního státního zastupitelství v Praze.

Newyorský soud vynesl v pondělí historický verdikt. Podle něj je spolu s Organizací pro osvobození Palestiny přímo zodpovědná za teroristické útoky za druhé intifády v Izraeli a musí jejich obětem zaplatit 218,5 milionu dolarů

Právě tento bod se může stát rozbuškou při projednávání v parlamentu. Již teď se mezi poslanci koalice i opozice objevují hlasy, že není možné, aby stěžejní útvar na potírání korupce visel ve vzduchoprázdnu.

A tak mohou vyrůst snahy víc podřídit „speciál“ Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Ale také tlaky na jeho přiblížení pravomoci ministerstva spravedlnosti.

A kam se v takovém případě přitočí ministerská korouhvička Roberta Pelikána? S tím si po jeho poslední akrobatické otočce nemůže být nikdo jistý.

Spustit audio