Ve Zlíně vzniklo centrum na výzkum polymerů. Stálo zhruba tři čtvrtě miliardy korun

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně dnes otevřela centrum na výzkum a vývoj polymerů. Vědecké pracoviště bude zkoumat nanočástice pro využití v průmyslu nebo zdravotnictví. Moderní budova i s vybavením stála zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevřela centrum pro výzkum a vývoj polymerů

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevřela centrum pro výzkum a vývoj polymerů | Zdroj: ČTK

„Jsme schopni tady připravit jak nové polymery, tak polymerní směsi, roztoky, nanočástice a podobně,“ popisuje Jiří Klofáč.

Centrum polymerních systémů je vybaveno moderní technikou, například transmisním elektronovým mikroskopem, ukazuje Lukáš Münster.

„Různé skupiny se zaměřují na přípravu nanomateriálů a nanočástic a tohle je vynikající nástroj na jejich charakterizaci. Můžeme vidět nanočástici zlata a tyto bílé tečky jsou atomy zlata,“ popisuje Münster.

Mezi další technologie, které se v nově otevřeném centru na výzkum a vývoj polymerů nacházejí, patří také vyfukovací linka a vstřikovací zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně dnes otevřela centrum pro výzkum a vývoj polymerů. Na místě natáčel redaktor Roman Verner

„Nová vyfukovací linka slouží pro výrobu tenkých fólií. Vstřikovací zařízení slouží k přípravě materiálů složených ze dvou složek, když se použijí dva různé polymerní materiály,“ přibližuje Klofáč.

Podle ředitele centra Vladimíra Pavlínka se zařízení bude profilovat ve spolupráci s gumárenským a plastikářským průmyslem.

„Chceme nabízet své možnosti, své služby od řešení zpracovatelských problémů po analýzy materiálů, navrhování nových receptur a podobně," uvedl Pavlínek.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevřela centrum pro výzkum a vývoj polymerů - laboratoř termické analýzy | Foto: ČTK

Vědecké pracoviště by navíc mělo rozvinout už stávající projekty výzkumu nanočástic pro využití v průmyslu a zdravotnictví.

„Výjimečné věci, které se daří, jsou v oblasti, medicínských aplikací polymerů, jako jsou různé hydrogely pro rychlejší, bezpečnější hojení ran nebo vývoje katetrů a podobných systémů pro zdravotnictví jako přípravků, které slouží k vyšetřování zdravotního stavu,“ vyjmenovává Pavlínek a dodává:

„Pak máme skupinu, která se věnuje například vývoji senzorů, které dokážou pomocí nanočástic, nanoplniv detekovat přítomnost různých nebezpečných jedovatých látek.“

Moderní budova nabídne práci sto dvaceti vědcům z celého světa.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevřela centrum pro výzkum a vývoj polymerů | Foto: ČTK

Roman Verner, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme