Deficit státního rozpočtu příští rok bude 70 miliard korun, shodla se vláda

Česká republika bude příští rok hospodařit se schodkem 70 miliard korun. Shodli se na tom šéfové vládních stran. Koaliční rada se z původně plánované hodiny protáhla na více než čtyři. Politici se nakonec domluvili, že státním zaměstnancům mají vzrůst platy o tři procenta a také se shodli na zvýšení výdajů na vědu a výzkum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Je shoda v rámci koalice na navýšení platů státních zaměstnanců o tři procenta, což představuje dopad do státního rozpočtu ve výši zhruba pěti miliard korun. Dále jsme se domluvili, že oproti původnímu návrhu navýšíme výdaje na vědu a výzkum ve výši 1,5 miliardy korun,“ řekl místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Upozornil také, že debata bude probíhat dál. Do sněmovny totiž půjde rozpočet až v září. Jednotliví ministři podle něj předloží konkrétní návrhy v průběhu dnů nebo týdnů.

„Vláda se zavazuje najít v další debatě o státním rozpočtu na rok 2016 prostředky zejména na bezpečnost, valorizaci důchodů, zvýšení plateb za státní pojištěnce, další prostředky na zvýšení podpory vědy a výzkumu a kofinancování programu rozvoje venkova,“ doplnil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní koalice debatuje o podobě státního rozpočtu na příští rok. K tématu se vyjádřil i komentátor ČRo Petr Nováček

Jednotlivá ministerstva teď mají připravit návrhy, kde konkrétně je možné ušetřit.

„Jakmile ministerstvo financí předloží návrhy výdajových limitů pro státní rozpočet pro jednotlivé resorty, tak budeme znovu jednat, abychom ty priority, které jsou zmíněné v dnešním závěru, konkretizovali v podobě konkrétních částek a výdajů,“ dodal Sobotka.

Sociální demokracie na jednání navrhovala zvýšit daně z příjmu právnických osob. Stále také chce zvednout důchody průměrně o 200 korun měsíčně.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme