V Mnichově se na místě centrály NSDAP otevírá dokumentační centrum nacismu

Sedmdesát let po pádu nacistického režimu se v Mnichově otevírá dokumentační centrum nacionálního socialismu. Moderní budova ve tvaru kostky stojí na místě někdejší stranické centrály NSDAP, kterou spojenci po válce vyhodili do povětří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Mnichově se na místě centrály NSDAP otevírá dokumentační centrum nacismu

V Mnichově se na místě centrály NSDAP otevírá dokumentační centrum nacismu | Zdroj: Reuters

Podle ředitele dokumentačního centra profesora Winfrieda Nerdingera trvalo zřízení instituce příliš dlouho. O jeho vybudování se snažil od roku 1988.

„Vysvětluji si to tím, že Mnichov byl s nacismem velmi spojený. Tady všechno vzniklo. Strana NSDAP byla založena v roce 1919. Vznikly tu jednotky SA a SS,“ vysvětlil Nerdinger a dodal:

„Nacistickou stranu velmi podporovalo místní měšťanstvo. Nacisté měli také oporu v místní policii a úřadech. Někteří historikové tvrdí, že bez Mnichova by žádný Hitler nebyl."

Přehrát

00:00 / 00:00

V Mnichově se na místě centrály NSDAP otevírá dokumentační centrum nacismu. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj v Německu Pavel Polák

Ostatní města, jako je Berlín nebo Norimberk, už podobné instituce mají.

Dokumentační centrum je určeno široké veřejnosti. Nemá to být muzeum, ale multimediální výstava, která návštěvníky konfrontuje s tématem. Cílem je vyvolat reakci nebo otřes.

„Doufáme, že tímto centrem oslovíme zejména mladou generaci, která pomocí velkých dotykových obrazovek a multimediálních obsahů najde cestu k tomuto tématu a že o něm bude přemýšlet,“ poznamenal ředitel dokumentačního centra.

V Mnichově se na místě centrály NSDAP otevírá dokumentační centrum nacismu | Foto: Reuters

Centrum má moderní podobu bílé betonové kostky. Podle profesora Winfrieda Nerdingera budova záměrně narušuje symetrii celého Královského náměstí.

„Chceme rušit a vyrušovat. Tato stavba je rušivý element mezi neoklasicistickými nacistickými budovami na Královském náměstí. Je z betonu, okna jsou asymetrická, zatímco celé náměstí je přísně symetrické. Symetrie je starým znakem podřízení,“ vysvětlil Nerdinger.

Nové dokumentační centrum v Mnichově stojí hned vedle někdejšího Hitlerova domu, ve kterém byla v roce 1938 podepsána mnichovská dohoda, a dodnes zde není žádná pamětní deska.

V Mnichově se na místě centrály NSDAP otevírá dokumentační centrum nacismu | Foto: Reuters

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme