Američané v New Yorku i Washingtonu protestovali kvůli smrti Afroameričana v Baltimoru

Několik amerických měst demonstrovalo na znamení solidarity s protesty v Baltimoru. Tisíce lidí vyšly do ulic od New Yorku až po Seattle. V Baltimoru se situace po pondělních nepokojích pomalu vrací do normálu. Napětí ale přetrvává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američané v New Yorku protestovali kvůli smrti Afroameričana v Baltimoru

Američané v New Yorku protestovali kvůli smrti Afroameričana v Baltimoru | Zdroj: Reuters

Navzdory zákazu vycházení nepokoje v noci pokračovaly. Trvaly ale jen krátce. Policie musela proti asi 200 demonstrantům použít pepřový sprej, kouřové granáty a gumové projektily. Zatčeno bylo 35 lidí.

Atmosféra v Baltimoru připomíná spíše pouliční svátek. Lidé se scházejí, hrají na hudební nástroje, obyvatelé o problému diskutují a kladou si otázku, co bude dál, až se život vrátí k normálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé v New Yorku i Washingtonu protestovali kvůli smrti Afroameričana v Baltimoru. Podrobnosti zjišťovala zpravodajka z USA Lenka Kabrhelová

Mnozí se shodují, že policie a úřady musí nejprve vyšetřit smrt 25letého Afroameričana Freddieho Graye. Ten při zatčení utrpěl vážná zranění páteře, poté v policejní vazbě 19. dubna zemřel.

Lidé také požadují zveřejnění vyšetřovací zprávy o smrti Graye, kterou má v pátek policie předat prokuratuře. Ta rozhodne, zda někoho z policistů obviní z přečinu. Samostatné vyšetřování vede i americké ministerstvo spravedlnosti.

Mladíkova smrt rozpoutala vlnu protestů a podle Mika McCullougha poukázala na problémy, které v Baltimoru dřímají už dlouhá léta.

„Je to policie versus místní komunita. Neschvalují rabování a vypalování obchodů, ale stejně tak je nepřijatelné, že policisté zabijí člověka a nečelí za to žádným důsledkům. A nikdy se ani nedozvíme, co se stalo,“ říká 31letý Mike.

Američané ve Washingtonu protestovali kvůli smrti Afroameričana v Baltimoru. Na jedné z křižovatek zastavili dopravu | Foto: Reuters

O deset let mladší fotografka Samera Pazová má také pro hněv a rozhořčení černošské komunity pochopení, i když jeho projevy sama neschvaluje.

Dlouholetá frustrace z policejní brutality, nemožnosti vybřednout z nuzných podmínek a změnit vlastní život, ve které mladá generace Afroameričanů vyrůstá, podle ní mohla jen těžko skončit jinak.

Řešení musejí být podle obyvatel komplexní

V baltimorském kostele Empowerment Temple přemítala více než tisícovka lidí o tom, jak tragédii mladého muže a s ním celé jedné čtvrti přetavit v bod obratu a hlavně změnu k lepšímu.

Duchovní nejrůznějších církví, lidé řady vyznání i přesvědčení, studenti, děti, důchodci ale třeba i podnikatelé nebo členové vlivných baltimorských gangů, pondělní výbuch emocí svedl dohromady nejnepravděpodobnější části Baltimoru.

Protesty v americkém Baltimoru | Foto: Reuters

Všichni jsou tu ze stejného důvodu – poměry se musí změnit, říká učitelka jedné ze zdejších škol Nicole Tallyová.

„To, co se děje, je snaha lidí vykřičet do světa, v jakých podmínkách žijí. Není to jen problém Baltimoru. Americká společnost je založená na tom, že všichni mají šanci. Ale zdaleka ne všichni ji můžou využít, a to je ten problém. Je to, jako když zabouchnete dveře před nosem lidem, kteří ještě ani nedostali možnost zaklepat. To se musí změnit,“ vyzývá Nicole Tallyová.

Dodává, že za jeden z hlavních problémů považuje nemožnost černošské komunity dosáhnout na slušné vzdělání.

Publicista a komunitní lídr Jeff Johnson je přesvědčený o tom, že kromě nápravy vztahů s policií musí přijít komplexní řešení. Hlavní výzvou podle něj teď bude, zda se lidé budou ochotní obrnit trpělivostí, vytrvat a nehledat jednoduchá řešení.

„Na prvním místě musíme tlačit město ke zveřejnění informací o vyšetřování smrti Freddieho Graye. Je ale potřeba jít dál. Musíme najít komplexní řešení - v politické, ekonomické i psychologické rovině. A to nebude záležitost několika dnů,“ podotýká Johnson a dodává:

„Důležité je, že teď mají šanci pohnout kormidlem v Baltimoru a změnit směr opravdu všichni. Nezáleží na vašem titulu, profesi ani povolání.“

Na pořádek v ulicích Baltimoru dohlížejí policejní posily | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme