Adršpach hledá využití pro místní zámek. Turisty příliš neláká a provoz je ztrátový

V Adršpachu na Broumovsku řeší, co bude dál s místním zámkem. Obec ho před třemi lety koupila za šest milionů korun, další miliony zaplatila za opravy a zřídila v něm unikátní horolezecké muzeum, provoz je ovšem výrazně ztrátový. Zatímco skály ročně navštíví statisíce lidí, do zámku jich zamíří jen minimum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adršpašské škály

Adršpašské škály | Foto: Jiřina Šmídová

„V současné době je zadána studie na využití zámku v Dolním Adršpachu. Měla by řešit náplň, kterou by měl zámek pro potřeby občanů splňovat,“ říká nezávislý starosta Adršpachu Bohuslav Urban.

Jednou z možností je například to, že se do zámku přestěhuje obecní úřad, uvažuje se i o kavárně nebo nějakém druhu občerstvení. To ale podle starosty není vše.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Adršpachu na Broumovsku řeší, co bude dál s místním zámkem. Zájem turistů je minimální

„V každém případě by se tam mělo vybudovat společenské centrum obce, které by mělo zajišťovat kulturní život občanů. Měly by se tam pořádat různé výstavy, vystoupení nebo divadelní představení,“ uvažuje Urban.

Zámek je v současnosti výrazně ztrátový. Obec za jeho nákup a rekonstrukci zaplatila zhruba devět milionů korun, na vstupném přitom loni vybrala jen 300 tisíc.

Zájem návštěvníků je totiž minimální, pravděpodobně i proto, že z turistického okruhu skalami by k muzeu museli ujít téměř kilometr.

K budoucnosti zámku se mohou vyjádřit také místní, obec jim umožňuje vyplnit anketní lístky.

„Studie využití zámku by měla být hotová koncem května. Budeme mít nějaký čas, aby se s tím seznámili zastupitelé, udělaly se výsledky ankety, která je součástí studie, a na základě toho si myslím, že koncem roku bychom měli rozhodovat o tom, co s tím zámkem budeme do budoucna dál dělat,“ doplňuje starosta Urban.

Do té doby je v zámku stále k vidění expozice horolezeckého muzea, od 1. května se navíc otevírá výstava kostýmů a rekvizit z pohádek. Tu mohou lidé navštívit do konce srpna.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme