Český rozhlas České Budějovice můžete naladit i jako digitální rádio v DAB

30. duben 2015

Všechny stanice Českého rozhlasu v současné době již vysílají digitálně. Také českobudějovický program si tedy kromě klasického FM a AM přijímače můžete naladit přes DAB (zkratka pro digitální rozhlasové vysílání, z anglického Digital Audio Broadcasting).

Podle Romana Kropáčka, provozního ředitele společnosti RTI cz, je toto směr, kterým se nyní rozhlasové vysílání ubírá. „Všichni si pamatujeme digitalizaci televize a něco podobného nastává u rozhlasu. Je to jediné médium, které je ještě analogové, takže to k tomu spěje,“ říká.

Roman Kropáček si myslí, že kdo jednou zkusí digitální rozhlas, ke klasickému analogovému se už nevrátí. „Digitální vysílání nabízí kvalitnější poslech a jsou tam další přidané hodnoty. Na přijímači se mohou zobrazovat loga stanice, obrázky interpretů, grafické symboly předpovědi počasí a podobně,“ vysvětluje.

Posluchači si ale musí pořídit moderní přístroj. „Na starém přijímači pro analog digitální vysílání nefunguje. Ani neexistuje nic jako set-top-box u televizorů. Je tedy třeba pořídit si nové rádio, ale všechny digitální přístroje zároveň stále přijímají analog. Můžete tedy poslouchat stanice i přes klasickou FM frekvenci,“ dodává Roman Kropáček.

V současné sobě vysílá digitálně 26 stanic, většina z nich patří Českého rozhlasu. Signálem českobudějovické stanice jsou pokryté jižní Čechy, ale také část Plzeňského a Karlovarského kraje. „Nově máme vysílač Českého rozhlasu České Budějovice v Praze, takže ho lidé mohou naladit i tam. V budoucnu by měly být všechny stanice Českého rozhlasu dostupné po celé republice,“ dodává Roman Kropáček.

Více informací o technologii DAB a digitálním vysílání obecně naleznete na www.rozhlas.cz/digital

Pokrytí digitálním signálem v jižních Čechách
autor: čro čb
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.