Česku hrozí žaloba kvůli diskriminaci Romů. Možná už příští týden, říká Jourová

Evropská komise možná spustí další fázi řízení kvůli vysokému podílu romských dětí v tuzemských praktických školách. Informovala o tom eurokomisařka Věra Jourová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisařka Věra Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Vyhodnocuji jednak posouzení mých expertů. Vyhodnocuji zprávy z České republiky, vyjádření pana ministra Chládka a spoustu dalších zdrojů. Příští týden přijmeme rozhodnutí,“ uvedla eurokomisařka Věra Jourová.

Další fázi řízení proti České republice by komise mohla zahájit už příští týden. Česko by pak dostalo čas na nápravu. Pokud by komisi nevyhovělo, mohla by ho dát k evropskému soudu. Komise už nyní vyšetřuje, jestli nejsou romští žáci v Česku diskriminováni.

Na údajnou přetrvávající diskriminaci romských dětí ve školách a neschopnost vlády vypořádat se s hluboce zakořeněnou předpojatostí vůči Romům upozornila také zpráva mezinárodní organizace na ochranu lidských práv ve světě Amnesty International (AI) před týdnem.

Zpráva AI se objevila v době, kdy se Evropská komise chystá vyhodnotit, co česká vláda v této otázce v poslední době udělala.

Proces proti Česku za porušování protidiskriminačních zákonů EU zahájila komise loni v září. Vést může k postavení České republiky před Soudní dvůr EU.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme