Problém s parkováním při MS v hokeji budou mít nejen fanoušci, ale i místní obyvatelé

30. duben 2015

Pražská O2 Aréna patří k nejkrásnějším hokejovým halám Evropy. Má ale jednu obrovskou nevýhodu - stojí uprostřed husté zástavby, obklopená domy a úzkými ulicemi. A i místní obyvatelé mají obavy, že během nadcházejícího hokejového šampionátu nebudou mít kde zaparkovat.

Procházím ulice kolem arény a jsem ráda, že tady nejsem autem, najít volné parkovací místo je problém už teď. A od zítřka tudy auta odpoledne ani neprojedou. „Na každém vjezdu do té zóny bude hlídka státní nebo městské policie a nepustí toho, kdo tam nemá co dělat,“ upozorňuje na rohu Sokolovské ulice místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský, že právě tady bude kontrolováno každé auto.

Čtěte také

„Kdo bude odbočovat od ulice K Moravině až k Balabence ať doprava nebo doleva, tak musí mít buď bílou, nebo modrou kartu. Pakliže by někdo chtěl obejít ta pravidla a vjel by tam už dopoledne a auto tam nechal, může mu být odtaženo,“ varuje Vážanský.

Dvě až tři odtahovky prý tady budou denně. Několik stovek placených parkovacích míst je v garážích nákupního centra Harfa, v parkovacím domě, na nedalekém fotbalovém hřišti a i tady před poliklinikou. „Potřeboval bych, aby to bylo nafukovací, ale to nebude,“ směje se obsluhující mladík, zatímco vybírá poplatek od jednoho z řidičů. Teď je hodina za třicet korun, kolik se bude platit během mistrovství světa. „Kdo jde na hokej, bude platit nějaký paušál. Ale parkovat kvůli hokeji se tady smí až od čtyř hodin, takže když někdo přijede ráno, bude muset počítat ještě nějakou hodinu navíc.“

Karty pro rezidenty

Městská část vydala pro rezidenty na 600 karet, jednu z nich má za oknem svého auta i Honza Lébl. Věříte, že se vám podaří pokaždé zaparkovat v blízkosti svého bydliště? „Nepovede, mám ještě druhou variantu – dát to na vzdálenější parkoviště. Máme povolení k vjezdu, takže se sem dostaneme, ale předpokládám, že ta parkoviště budou od rána všechna plná,“ doplňuje majitel obchodu s fotopotřebami, který už teď neskrývá obavy z nízké tržby. „Čekám, že bude veliký propad. Jak veliký se pozná za 14 dní.“

Naopak pan Vlasta se těší jako malý kluk a mistrovství světa se nemůže dočkat. „Já tomu hokeji vůbec nerozumím a ani se na to nikdy nedívám, ale právě hokej mi zajistí práci, já budu tři týdny vařit pro hladové lidi – od rána do pozdního večera bude plná hospoda. Těším se hlavně na to, že nadstandardně vydělám.“

Čtěte také

Ještě dnes jezdí na ploše mezi stanicí metra Českomoravská a vchodem do O2 Arény autobusy, od zítřka ale tento prostor bude patřit fanouškům a konečná městské hromadné dopravy se přesune do jiné ulice. „No nelíbí se mi to vůbec. Člověk je na něco zvyklý a takhle to budeme mít dál. Nevím, proč by se měl kvůli nějakému sportovnímu utkání měnit zaběhnutý režim. Radši si najdu takovou trasu, abych se tomuto místu vyhnula,“ říká jedna z cestujících.

Metro B ale bude jezdit častěji, stejně tak budou po celý šampionát posíleny i tři tramvajové linky. A jen pro upřesnění, musíte si koupit jízdenky, vstupenka na hokej je málo.

S komplikacemi počítejte i na příjezdech do hlavního města.

Probíhající opravy na páteřní síti v průběhu května 2015
autor: evk
Spustit audio