Každý správný chlap by se omluvil, říká advokát, který zastupuje vnučku Ferdinanda Peroutky

6. květen 2015

Když prezident Miloš Zeman letos v lednu při příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim pronesl, že „Ferdinand Peroutka byl fascinován nacismem, což dokazuje mimo jiné jeho článek Hitler je gentleman“, zřejmě netušil, že to nakonec skončí soudem. Kvůli jeho výrokům teď Peroutkova vnučka podává žalobu na ochranu osobnosti – a míří s ní rovnou na Českou republiku.

„Podle ústavy je prezident republiky hlavou státu, a pronáší-li své výroky na oficiálních akcích, kam byl jako prezident pozván, tak zastupuje stát,“ vysvětluje advokát František Vyskočil, proč se Peroutkovou vnučka rozhodla nežalovat Miloše Zemana, ale přímo Českou republiku.

Právě František Vyskočil Terezii Kaslovou v celém sporu zastupuje. „Požadujeme jedinou věc – aby se Česká republika omluvila, ideálně ústy pana prezidenta, a to formou dopisu,“ shrnuje.

Umí si zkušený právník představit, že by se Miloš Zeman za svá slova skutečně omluvil? „Mluvím-li za sebe jako za občana, pak se domnívám, že každý správný chlap by se omluvit měl,“ neskrývá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio