EP požaduje, aby Rusko co nejdříve propustilo ukrajinskou pilotku Savčenkovou

Europoslanci vyzývají k okamžitému propuštění ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové. Moskva ji podle nich zadržuje nezákonně. Třiatřicetiletá Ukrajinka je v ruském vězení od loňského června. Kreml ji viní z toho, že během bojů na Ukrajině jako dobrovolnice naváděla minometnou palbu, při které zemřeli dva ruští novináři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková

Nadija Savčenková | Zdroj: Reuters

Podle europoslance Jaromíra Štětiny z TOP 09 by měla být rezoluce k propuštění Savčenkové také doporučením pro evropské lídry.

„V podstatě se tam vyzývá hlavně francouzský prezident a paní Merkelová, aby apelovali na dodržování minských dohod. Protože v minských dohodách se mluvilo o bezpodmínečné okamžité výměně zajatců do pěti dnů. A paní Naďa tam samozřejmě patří.“

Europoslanci mimo jiné požadují, aby Rusko umožnilo k Savčenkové přístup mezinárodních lékařů. Ukrajinská pilotka má podle nich po držení protestní hladovky vážné zdravotní problémy.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme