Počet profesionálních pěstounů se loni ztrojnásobil, stát je pro další posílení

Profesionálních pěstounů v Česku přibývá. Loni se jejich počet téměř ztrojnásobil. Zatímco na začátku loňska jich bylo 153, na konci roku už 421. Ministerstvo práce počítá s dalším posílením pěstounské péče na přechodnou dobu. Novinářům to dnes řekla ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

Důležitost vyrůstání dětí ve vlastní či náhradní rodině zdůrazňuje i kampaň Právo na dětství, kterou dnes ministerstvo zahájilo.

"Podporujeme to, aby děti vyrůstaly ve své původní rodině. V případech, kdy to není možné, hledá se péče v širší rodině mezi příbuznými. Když se nepodaří ani to, pak se přistoupí k umístění do náhradní rodiny," uvedla Marksová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pěstounské péči diskutovaly ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a poslankyně hnutí ANO Radka Maxová

Pěstounská péče na přechodnou dobu se v ČR zavedla od roku 2006. Využívala se málo. V roce 2011 se do ní dostalo jen šest dětí.

Systém změnila od roku 2013 novela o ochraně dětí. Upřednostnila péči v rodině před ústavem. Upravily se i odměny pěstounů. Podle kritiků, mezi něž patří i někteří poslanci, není profesionální pěstounská péče vždy kvalitní a část lidí ji chce poskytovat jen pro peníze.

"Ministerstvo práce v žádném případě nehodlá pěstounskou péči na přechodnou dobu rušit, naopak ji chceme posílit," uvedla ministryně.

Klasická rodina místo kamenného ústavu

Do budoucna by tak pěstounů mělo ještě přibýt. Jaký by měl být přesný počet, resort nestanovil. Kampaň podle Marksové míří na experty, zákonodárce i všechny ostatní.

"Chceme, aby veřejnost viděla, že pěstounská péče není druh adopce, ale služba pro dítě. Rozdíl je v tom, že se neodehrává v kamenném ústavu, kde je dětí víc, ale v klasické rodině," popsala ministryně.

Kampaň za 13,75 milionu korun, kterou hradí EU a stát, skončí v říjnu. Její součástí je řada seminářů, webové stránky, e-learning i konference.

Doplňují ji plakáty a také video. Vystupuje v nich chlapec s prázdným fotoalbem, kde chybějí snímky se vzpomínkami na dětství - na první cestu do školy s mámou, na táborák u babičky či na rybaření s dědou.

rodina - rodiče a dítě | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Úplně si nejsem jistá, jestli tuto aktivitu vítám, protože se všemi těmito kampaněmi mám trošku problém,“ řekla poslankyně hnutí ANO, místopředsedkyně sociálního výboru Radka Maxová.

„Pokud to bude zacíleno tak, jak říká paní ministryně, tedy spíše na práva dětí mít spořádaný rodinný život, tak s tím problém nemám.“

„Pokud by kampaň měla vést nějakým způsobem k náboru pěstounů – ať profesionálních, nebo dlouhodobých – tak bych asi s tím problém trošku měla. Nemyslím, že by se kampaň na téma pěstounství měla dělat,“ zdůraznila Maxová.

Michaela Marksová ale namítla, že nejde o nábor pěstounů, ale cílem je upozornit veřejnost, odborníky a politiky na problémy, s jakými se děti v ohrožených rodinách potýkají.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme