Dálnici D5 za Prahou blokovala celý den nehoda kamionů, hrozil výbuch

Dálnice D5 za Prahou je opět plně průjezdná. Brzy ráno se na šestém kilometru ve směru na Plzeň srazily dva kamiony, z nichž jeden převážel nebezpečné látky a hrozil jejich výbuch. Na místo proto musela přijet specializovaná firma, aby náklad odstranila. Zranění utrpěli při nehodě tři lidé, dva mají otřes mozku a jeden zlomené žebro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnici D5 u Prahy uzavřela nehoda dvou kamionů

Dálnici D5 u Prahy uzavřela nehoda dvou kamionů | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Nehoda se stala před pátou hodinou ráno ve směru na Plzeň. Kamiony po srážce blokovaly oba jízdní pruhy.

Kvůli hrozícímu výbuchu nebezpečného nákladu v jednom z vozů museli policisté zastavit provoz i v opačném směru. Na místo museli přijet pracovníci chemické laboratoře a hasiči, kteří kolem nehody vytvořili desetimetrovou zónu, kam nikdo nesměl vkročit.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla se dlouho nevědělo, o jaké látky se vlastně jedná. V nákladovém listu kamionu se totiž objevily výrazné nesrovnalosti.

„Poslední informace, kterou mám, je, že jde o kapalnou žíravou látku, která se zčásti vylila na dálnici a zčásti zůstala v cisterně. Látku jsme odstranili a k ohrožení životního prostředí nedošlo, nedostalo se to do kanalizace ani do žádného vodního toku,“ řekl Rýdl Českému rozhlasu.

Dálnici D5 u Prahy uzavřela nehoda dvou kamionů | Foto: Ľubomír Smatana

Prvotní informace hovořily o tom, že kamion přepravoval kapalný dusík, celníci později upřesnili, že šlo o barvy, rozpouštědla a pryskyřice. Podle mluvčí středočeské celní správy Yvony Matějkové řidič zřejmě neměl pro převoz těchto látek všechna potřebná povolení. Pokud se podezření prokáže, zahájí s ním celníci správní řízení.

Provoz ve směru na Prahu mohl být obnoven po čtyřech hodinách. Doprava na Plzeň ale stála na výjezdu z hlavního města až do pozdního večera, protože náklad musela zlikvidovat specializovaná firma. Nutné bylo i odbagrovat i půdu poblíž dálnice. Teprve po odstranění chemikálie mohli hasiči začít s vyprošťováním kamionů.

ČRo, Martin Hromádka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme