Nepál sčítá škody. Řadu památek musí strhnout buldozery kvůli poškození

Obyvatelé Nepálu se pomalu vracejí do svých domovů. Země sčítá oběti a škody. Počet mrtvých stoupl na 6204. V horských oblastech se zřítily celé vesnice. Zničené jsou památky a stavby nevyčíslitelné hodnoty. Výjimkou není ani starobylé město Bhaktapur, kde poničené stavby odstraňují demoliční čety. Ohrožovaly by totiž přeživší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené jsou v Nepálu památky a stavby nevyčíslitelné hodnoty

Zničené jsou v Nepálu památky a stavby nevyčíslitelné hodnoty | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Jen tady v naší čtvrti zahynuly dvě stovky lidí. Moje žena a já jsme přežili, ale náš dům je zničený. Sice stojí, ale stropy se zřítily a všude je spousta sutin. Pokusíme se jej obnovit, ale jsme už staří,“ popisuje bělovlasý muž.

„Pomáháme si navzájem, vláda se o nás moc nestará, ale to nedělala nikdy,“ dodává stařík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepál sčítá škody po zemětřesení. Situaci v Bhaktapuru přibližuje zvláštní zpravodaj Čro Jaromír Marek

Někde tam v sutinách by prý měli být zasypaní dva nebo tři lidé. Stále je hledají. Byli tady totiž záchranáři se psy a ti cítili, že v ruinách by ještě mohli být lidé.

I v Nepálu se stávají zázraky. Ve čtvrtek lidé objevili pod troskami patnáctiletého kluka, který byl naživu a nejspíš se ho podaří zachránit.

Jak ale dny přibývají, pravděpodobnost, že se něco podobného bude opakovat, klesá.

Žena ve starobylém městě Bhaktapur vynáší náruč plnou zaprášeného oblečení | Foto: Jaromír Marek

Kousek dál v ulici pracují japonští záchranáři se psy. Jejich velitel říká, že je místní několikrát poslali na místo, kde postrádali své sousedy. „Výsledek byl ale zatím vždycky negativní,“ upřesňuje velitel.

Obětí zemětřesení v Nepálu už je přes 6200. Šance na nalezení živých lidí klesají

Číst článek

Bhaktapur je především historické město, s paláci a chrámy ze 17. století. Mnoho z nich teď leží v troskách a ty, které zemětřesení vydržely, čeká smutný osud. Většinou jsou poškozeny natolik, že je musí strhnout buldozery.

Lidé ve starobylém městě Bhaktapur prohledávají sutiny | Foto: Jaromír Marek

„Je to strašná ztráta, je mě z toho smutno. Ty staré chrámy už nikdo neobnoví, mladík prý pracoval na náměstí Durbarsq jako průvodce, teď pomáhá odklízet ruiny.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme