V Počátkách na Pelhřimovsku je až do neděle slyšet francouzština. Stovky lidí míří na Francouzské trhy

1. květen 2015
Zprávy z

Počátky na Pelhřimovsku jsou až do neděle dějištěm tradičních Francouzských trhů. Na náměstí vyrostlo dokonce francouzské městečko s klasickými pokrmy a nápoji této země - sýry, vínem, paštikami a samozřejmě šneky.

Za vším stojí manželé Eva a Rémi Decroix, kteří v Počátkách podnikají a už třetím roky trhy pořádají. Letos ale naposledy. „Není to smutná věc. Jedna etapa se zavírá, druhá se otevírá. Před námi je velký otazník. Těšíme se na nové bistro, nechceme to zakřiknout, chtěli bychom to všem říct, až my budeme připraveni, abychom se nenechali uhnat. Ale moc se těšíme,“ řekla paní Eva v pátečním Dobrém dopoledni na Regionu. Další podrobnosti ale neprozradila.

Šnek na mnoho způsobů je francouzská specialita

Francouzskou kuchyni nesymbolizují jen sýry a výborná vína, jsou to také šneci. Málo kdo ale ví, že sami Francouzi je moc nechovají. Kuchař Rémi Decroix je připravuje třeba s bylinkami. „Máslo, bylinky, petrželka, česnek, francouzská šalotka, sůl, pepř, konec. Šnek je Český republik. 95 procent francouzských šneků je z České republiky,“ popisoval svou češtinou kuchař Rémi, který vařil v mnoha zemích světa v prestižních restauracích.

Čtěte také

Festival jídla, hudby a zábavy ve francouzském stylu potrvá v Počátkách na Pelhřimovsku až do neděle.

Šneci, francouzská delikatesa
autoři: mik , Tamara Pecková , Hana Mikulincová
Spustit audio