Prokuratura viní ze smrti mladíka v americkém Baltimore zasahující policisty

Úřady v americkém Baltimoru obviní z trestného činu šest policistů, kteří se podíleli na zatčení Freddieho Graye. Oznámila to městská státní zástupkyně, která zároveň označila smrt pětadvacetiletého Afroameričana za vraždu. Freddie Gray zemřel v policejní vazbě na následky vážného zranění páteře. Jeho smrt rozpoutala protesty v Baltimoru i řadě dalších amerických měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prokurátorka Marilyn Mosbyová viní ze smrti mladého Afroameričana policisty

Prokurátorka Marilyn Mosbyová viní ze smrti mladého Afroameričana policisty | Zdroj: Reuters

Státní zástupkyně Marilyn Mosbyová označila smrt Freddieho Graye za vraždu a jeho zatčení za nelegální. Na základě podrobného a komplexního vyšetřování šestice policistů podle prokurátorky čelí obviněním z trestného činu od vraždy druhého stupně po útok.

Freddie Gray podle Mosbyové zemřel v důsledku zranění, které utrpěl v policejní dodávce. Policisté mladíka sice spoutali, ale nepřipoutali bezpečnostním pásem, jak nařizuje zákon.

Během jízdy Afroameričan dvakrát žádal o pomoc lékaře, po zastavení na policejní stanici ho důstojníci našli v bezvědomí. Oznámení prokurátorky vyvolalo aplaus mezi protestujícími obyvateli Baltimoru, kteří několik týdnů žádají rozjasnění okolností Grayovy smrti.

Vlna protestů se z Baltimore rozšířila i do dalším měst v USA | Foto: Reuters

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky týden staré zlomeniny krčních obratlů. Policie následně připustila, že policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči.

Ve městě se po pondělním pohřbu mladíka zvedla vlna demonstrací, které se postupně změnily v násilné nepokoje a rabování. Gurvernér státu Maryland Larry Hogan proto 28. dubna vyhlásil týdenní zákaz nočního vycházení. Protesty se následně rozšířily i do dalších amerických měst včetně Washingtonu a New Yorku.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme